Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjeno u 32 zemlje

Fizičko kažnjavanje djece ima dugoročne štetne posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fizičko kažnjavanje djece može izazvati dugotrajne štete u njihovu razvoju pa čak i smanjiti kvocijent inteligencije djeteta, pokazalo je novo kanadsko istraživanje.

Znanstvenici koji su proučili podatke iz 80 istraživanja provedenih u posljednjih 20 godina ističu da su zdravstveni aspekti problema fizičkog kažnjavanja djece bili uvelike zanemareni i zasjenjeni raspravama oko prava roditelja da sami odluče o načinu na koji će disciplinirati svoju djecu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Brojni dokazi pokazuju koliku štetu fizičko kažnjavanje ostavlja na djetetu, kaže Joan Durant, profesorica na Sveučilištu u Manitobi koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Istraživanja su do sada pokazala da su djeca koju se fizički kažnjava agresivnija i pokazuju asocijalno ponašanje, javljaju se kognitivni problemi i razvojne poteškoće, sklonost depresiji i zloupotrebi droga. Posljednja istraživanja čak pokazuju da može smanjiti sivu moždanu masu u područjima mozga koja su bitna u testiranju inteligencije.

'Mi pitanje fizičkog kažnjavanja još smatramo kontroverznim iako ne znam zašto jer rezultati istraživanja ne pokazuju ništa kontroverzno', kaže Durant dodajući da sva istraživanja o štetnosti fizičkog kažnjavanja ustrajno pokazuju iste rezultate. Iako fizičko kažnjavanje nije tako rašireno kao što je bilo prije 20 godina mnogi se još uvijek drže prakse 'po turu' i smatraju zabranu ograničavanjem prava roditelja.

'Nema istraživanja koja pokazuju da postoji ikakva dugoročna korist od fizičkog kažnjavanja', ističe Durant. Fizičko kažnjavanje djece do sada je zabranjeno u 32 zemlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene