Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada noćas pomaknemo kazaljke sata sa 2 na tri sata ujutro, izgubit ćemo i više toga od jednog sata, pokazuju studije.


Pomicanje sata u proljeće, pokazalo je nekoliko provedenih studija, ima nekoliko posljedica koje ne bi trebalo zanemariti. Primjerice, prema tim studijama, ono se povezuje s povećanjem slučajeva srčanih udara i automobilskih nesreća, piše Daily Mail.

Vezani članci Ilustracija Jedan sat više za spavanje: Uskoro se prebacujemo na zimsko računanje vremena Slika nije dostupna Pomicanje kazaljki i nije tako bezazleno: Kako spriječiti negativne posljedice?

Zabilježeno je da se u tjednu pomicanja sata dogodi 17 posto više srčanih udara nego dva tjedna prije, ističu istraživači iz bolnice William Beamont u Michiganu, SAD. Čak je 71 posto više srčanih udara zabilježeno na sam dan pomicanja sata nego nedjelju prije toga, pokazali su podaci zabilježeni u toj zemlji.

>> Noćas pomaknite kazaljke za jedan sat unaprijed!

Studija američkog žurnala za kardiologiju, govori o tome da ometanje u spavanju može promijeniti razine hormona i podići krvni tlak, što utječe na srce. Međutim, također je otkriveno kako pomicanje sata u jesen nema toliko utjecaja na broj srčanih udara.

Lošiji reuultati na ispitima

I druge su studije dale zanimljive rezultate o danima nakon proljetnog promicanja sata. Učenici tada ispite rješavaju lošije, a internetske tražilice bilježe povećanu potragu za web stranicama koje nude zabavni sadržaj i to upravo tijekom radnog vremena.

U medicinskom časopisu 'Sleep Medicine Reviews' stoji kako unatoč tome što se smatra da pomicanje sata ima 'male posljedice', sve više dokaza pokazuje suprotno. Da se privikne na ovakvu promjenu, tijelu treba i tjedan dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook