Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne(humana) medicina

Djevojčici život spasila koštana srž samo za to rođenog brata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi put u Britaniji izvedena je transplantacija kojom je devetogodišnjoj djevojčici život spasio njen 'brat spasitelj'.

Devetogodišnja Megan Mathews boluje od rijetke i nasljedne Fanconi anemije i vjerojatno bi umrla da joj liječnici nisu transplantirali tkivo brata Maxa. Anemija Fanconi onemogućuje funkciju koštane srži i njeno tijelo nije moglo proizvoditi krv pa je svakih nekoliko tjedana morala ići na transfuziju krvi, a organizam se nije mogao oduprijeti raznim infekcijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VRHU EUROTRANSPLANTA Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti'

Potraga za donorom koštane srži po cijelom svijetu nažalost nije davala rezultat. Meganini roditelji, Katie i Andy Matthews iz Norfolka ističu kako su uvijek željeli drugo dijete, a šansa da ono bude donor koštane srži bila je jedan na prema četiri. Također, postojala je i mogućnost da i drugo dijete ima isti poremećaj.

>> Nakon 13 godina pojela žlicu krute hrane

'Max je rođen samo da spasi sestru'

No, zahvaljujući medicinskim timovima iz Cambridgea, Bristola i Nottinghama stvoreno je dijete koje je savršeni donor svojoj sestri. Max sada ima 18 mjeseci i po rođenju mu je sačuvana pupčana vrpca te su pomoću matičnih stanica nakon tranplantacije, liječnici oporavili njegovu koštanu srž.
Megan je sad potpuno druga djevojčica koja pokušava nadoknaditi sve propušteno u djetinjstvu, a njeni posjeti bolnici sve su rjeđi.

'S etičke strane mislim da je ovo dobro djelo. Pokušavamo spasiti život djetetu i pomoći ovoj obitelji da žive bez tereta bolesnog djeteta koji pati od rijetkog poremećaja i može umrijeti', kazao je ravnatelj odjela za plodnost Simon Fishel. međutim, s njim se ne slaže Josephine Quintavalle, direktorica Vijeća za reproduktivnu etiku koja tvrdi da Max stvoren samo zato da pomogne sestri te da ga inače ne bi ni bilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene