Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca majki koje su jele puno kikirikija dok su bile trudne mogla bi imati povećan rizik od razvoja alergije na taj orašasti plod


Što su majke jele više kikirikija, veći je rizik, pokazala je američka studija. Međutim, zasad nije jasno može li majčino kozumiranje kikirikija stvarno prouzročiti ozbiljnu i moguće fatalnu alergiju. Alergija na kikiriki trenutačno je u porastu i pogađa oko jedan posto djece.

Vezani članci Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 10 Provjereno otkriva slučaj iz riječkog KBC-a: Priopćili majci da joj nerođeno dijete neće preživjeti i dali joj skandaloznu uputu Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

>> Kikiriki usporava kvarenje mesa

Scott Sicherer iz medicinske škole Mount Sinai u New Yorku i skupina njegovih kolega na pet lokacija diljem SAD-a proučavali su više od 500 djece u dobi od tri do 15 mjeseci koja su bila pod sumnjom postojanja alergije na mlijeko ili jaja. Većina te djece još nije pokušala jesti kikiriki.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu (Journal of Allergy and Clinical Immunology) navodi se da su krvne pretrage pokazale da više od četvrtine ispitane djece ima jaku osjetljivost na kikiriki, s tim da su djeca majki koje su konzumirale kikiriki u trudnoći imala veće izglede da će pokazati osjetljivost. (Hina)