Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do sada propisane norme tjelesne težine koje se odnose na starije osobe su 'pretjerano restriktive', zaključili su znanstvenici.


Sedamdesetogodišnjaci koji imaju višak kilograma imaju veće šanse za dulji život od svojih vitkih vršnjaka, zaključak je studije objavljene na Stetoscop.info.

Vezani članci Suzana Diklić Inspektorica Ministarstva otkrila porazne rezultate nadzora u domovima za starije, ali i poručila: "Kazne su male, oni nastavljaju raditi..." Slika nije dostupna Medicinski misterij: 12-godišnjak nema potrebu jesti ni piti

Istraživanje, koje je počelo 1996. godine, obuhvatilo je 4 677 muškaraca i 4 563 žena koji su praćeni kroz deset godina. Tijekom eksperimenta znanstvenici su obraćali pažnju o općem zdravstvenom stanju i životnim navikama ispitanika. Mjeren im je indeks tjelesne mase koji govori o količini masti u tijelu.

>> Trbuščić smanjuje rizik od srčanog udara

Suprotno uvriježenog stajališta, ispitanici koji su na temelju indeksa tjelesne mase ulazili u kategoriju s prekomjerenom tjelesnom težinom, imali su 13 posto manje šansi da umru tijekom narednih 10 godina od osoba s normalnom težinom.

Tako su znantsvenici zaključili da su dosadašnje tjelesne norme Svjetske zdravstvene organizacije o preporučenoj tjelesnenoj težini prestroge te da bi ih trebalo mijenjati.