Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva pošiljka isporučena

Cipele s GPS-om za oboljele od Alzheimera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve cipele opremljene sustavom za globalno pozicioniranje stižu na američko tržište, a namijenjene su osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i lako se mogu izgubiti, priopćio je proizvođač GTX.

Prva pošiljka s 3.000 pari već je isporučena trgovcu cipela Aetrexu, ističe GTX sa sjedištem u Los Angelesu, koji je konstruirao sićušne GPS-ove.

Prodaja će početi ovog mjeseca, dvije godine nakon najave projekta. Cijena će u Americi biti 300 dolara.

Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osoba koje boluju od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se one mogu kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna.

Premda već postoje drugi načini za geolociranje, proizvođač ističe neprimjetljivost novog proizvoda: nove se cipele izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela, jer je GPS ugrađen u petu.

Pročitajte i ovo Odmorišta - 2 nemaju pametnijeg posla? Novi nazivi odmorišta i čvorišta na autocestama: Pogledajte objašnjenje Ministarstva zašto dolazi do promjena Slika nije dostupna PIO OTOPLJENI SNIJEG Zbog pogrešnih uputa GPS-a tjedan dana ostao zarobljen u automobilu usred snježne oluje

Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti

'Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti', rekao je Andrew Carle, profesor na sveučilištu Georgesa Masona u Virdžiniji koji je sudjelovao u izvedbi projekta.

'Ako osobi koja boluje od Alzheimerove bolesti obučete nešto što joj nije poznato, ona će to skinuti. Primjerice, ako joj stavite sat (s GPS-om), ona će ga skinuti jer to nije njezin sat. Jedino je rješenje bilo da se uređaj sakrije', dodao je.

Više od pet milijuna Amerikanaca boluje od Alzheimera, a taj bi se broj mogao učetverostručiti u godinama koje dolaze, upozorava Carle. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene