Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prve cipele opremljene sustavom za globalno pozicioniranje stižu na američko tržište, a namijenjene su osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i lako se mogu izgubiti, priopćio je proizvođač GTX.


Prva pošiljka s 3.000 pari već je isporučena trgovcu cipela Aetrexu, ističe GTX sa sjedištem u Los Angelesu, koji je konstruirao sićušne GPS-ove.

Prodaja će početi ovog mjeseca, dvije godine nakon najave projekta. Cijena će u Americi biti 300 dolara.

Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osoba koje boluju od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se one mogu kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna.

Premda već postoje drugi načini za geolociranje, proizvođač ističe neprimjetljivost novog proizvoda: nove se cipele izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela, jer je GPS ugrađen u petu.

Vezani članci Slika nije dostupna Umjesto zvonca, krave u Austriji dobit će GPS Slika nije dostupna KREĆE GALILEO "Preciznost geolociranja povećat će deset puta"

Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti

'Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti', rekao je Andrew Carle, profesor na sveučilištu Georgesa Masona u Virdžiniji koji je sudjelovao u izvedbi projekta.

'Ako osobi koja boluje od Alzheimerove bolesti obučete nešto što joj nije poznato, ona će to skinuti. Primjerice, ako joj stavite sat (s GPS-om), ona će ga skinuti jer to nije njezin sat. Jedino je rješenje bilo da se uređaj sakrije', dodao je.

Više od pet milijuna Amerikanaca boluje od Alzheimera, a taj bi se broj mogao učetverostručiti u godinama koje dolaze, upozorava Carle. (Hina)