Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni križ upozorava

Broj oboljelih od AIDS-a raste u istočnoj Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih od AIDS-a, kojih je u svijetu 2007. prema procjenama UN-a bilo 30 milijuna, stabilizirao se u supsaharskoj Africi, ali ne prestaje rasti u istočnoj Europi, što znači da nije vrijeme za zadovoljstvo postignutim, ocijenila je Federacija Crvenog križa.

'Ako postoji nešto još opasnije od samoga HIV-a, onda je to osjećaj zadovoljsta' postignutim napretkom, upozorila je Međunarodna federacija Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca u priopćenju objavljenom u povodu Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crveni križ i Caritas se priključili akciji Pridružite se: Japan je pomagao nama, sada pomoć treba njima Slika nije dostupna Otvoreno pismo Udruge pacijenata Dan bolesnika: 'Uputili smo krik predsjednici Vlade'

>> U Hrvatskoj 550 osoba zaraženo HIV-om

'Premda se stopa zaraze stabilizirala u nekim dijelovima supsaharske Afrike, ona trajno raste u drugim dijelovima svijeta gdje mnogi nisu svjesni opasnosti, posebno u istočnoj Europi i nekim dijelovima Azije', upozorio je posebni predstavnik Federacije za AIDS Mukesh Kapila.

Federacija Crvenog križa upozorava i na problem diskriminacije osoba zaraženih HIV-om, koja je u nekim dijelovima svijeta i dalje snažna.

'Diskriminacija osoba pogođenih HIV-om neprihvatljiva je u svakoj zajednici suočenoj s tom bolešću', naglasio je direktor svjetskoga programa Međunarodne federacije o HIV-u u Ženevi Bernard Gardiner.

UNAIDS, UN-ov program za borbu protiv AIDS-a, ove godine iznimno neće objaviti godišnje izvješće u povodu svjetskog dana borbe protiv te bolesti zbog promjene metodologije, a Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da u sljedećoj godini predviđa velik porast broja umrlih od AIDS-a. Prema podacima SZO-a od te bi bolesti tijekom 2008. moglo umrijeti 2,2 milijuna oboljelih.

Nedostaje više antiretrovirusnih lijekova

Iako se liječenje osoba zaraženih s virusom HIV-a uspješno provodi te daje izvrsne rezultate kod 90 posto pacijenata, trenutno u Hrvatskoj nedostaje više važnih antiretrovirusnih lijekova, istaknuo je voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om prof. Josip Bergovac u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava u ponedjeljak 1. prosinca.

U Europi je trenutno registrirano 26 antiretrovirusnih lijekova a u Hrvatskoj 12, no za očekivati je skora registracija tri nova lijeka, čije je uzimanje puno jednostavnije, jer ih pacijenti uzimaju jednom dnevno i izazivaju manje nus pojava, rekao je Bergovac na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Od 1985. godine do danas u Hrvatskoj bilo registrirano 714 zaraženih, među kojima je od AIDS-a oboljelo 284, dok je umrlo 149 osoba Zaraženima HIV-om tako bi uskoro mogli biti dostupni lijekovi poput Truvede, koji čini kombinaciju dva lijeka protiv HIV-a, te u svijetu trenutno najpopularnijeg lijeka protiv HIV-a Atriple, koji predstavlja kombinaciju tri lijeka.

Prof. Bergovac ističe da farmaceutska industrija nema interesa za registraciju lijekova kod nas zbog maloga broja oboljelih, ali i zbog toga što čekaju ulazak Hrvatske u EU kada više neće morati prolaziti proceduru registracije.

Liječenje zaraženih HIV-om u nas se provodi od 1998. godine. Tijekom ove godine u Klinici se liječilo 479 osoba, dok je lijekove uzimalo njih 397. Cijena mjesečnog liječenja s postojećim lijekovima iznosi 4.700 kuna. Ove godine po prvi su puta su u skrb uključene 63 osobe zaražene HIV-om, a lijekove je počelo primati njih 53-oje.

Izlječenja od HIV-a nema, ali ohrabruju pomaci u liječenju, pa danas u Hrvatskoj sve više bolesnika živi s HIV-om, ističe Bergovac.

Podaci iz Registra HIV/AIDS-a pokazuju da je od 1985. godine do danas u Hrvatskoj bilo registrirano 714 zaraženih, među kojima je od AIDS-a oboljelo 284, dok je umrlo 149 osoba.

Godišnje se registrira oko 50-ak novozaraženih, većina među homoseksualnom populacijom, pri čemu značajnu ulogu ima 14 novootvorenih centara za dobrovoljno testiranje, odakle se na liječenje upućuje najveći broj pacijenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene