Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj oboljelih od AIDS-a, kojih je u svijetu 2007. prema procjenama UN-a bilo 30 milijuna, stabilizirao se u supsaharskoj Africi, ali ne prestaje rasti u istočnoj Europi, što znači da nije vrijeme za zadovoljstvo postignutim, ocijenila je Federacija Crvenog križa.


'Ako postoji nešto još opasnije od samoga HIV-a, onda je to osjećaj zadovoljsta' postignutim napretkom, upozorila je Međunarodna federacija Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca u priopćenju objavljenom u povodu Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a. 

>> U Hrvatskoj 550 osoba zaraženo HIV-om

'Premda se stopa zaraze stabilizirala u nekim dijelovima supsaharske Afrike, ona trajno raste u drugim dijelovima svijeta gdje mnogi nisu svjesni opasnosti, posebno u istočnoj Europi i nekim dijelovima Azije', upozorio je posebni predstavnik Federacije za AIDS Mukesh Kapila.

Federacija Crvenog križa upozorava i na problem diskriminacije osoba zaraženih HIV-om, koja je u nekim dijelovima svijeta i dalje snažna.

'Diskriminacija osoba pogođenih HIV-om neprihvatljiva je u svakoj zajednici suočenoj s tom bolešću', naglasio je direktor svjetskoga programa Međunarodne federacije o HIV-u u Ženevi Bernard Gardiner.

UNAIDS, UN-ov program za borbu protiv AIDS-a, ove godine iznimno neće objaviti godišnje izvješće u povodu svjetskog dana borbe protiv te bolesti zbog promjene metodologije, a Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da u sljedećoj godini predviđa velik porast broja umrlih od AIDS-a. Prema podacima SZO-a od te bi bolesti tijekom 2008. moglo umrijeti 2,2 milijuna oboljelih.

Nedostaje više antiretrovirusnih lijekova

Iako se liječenje osoba zaraženih s virusom HIV-a uspješno provodi te daje izvrsne rezultate kod 90 posto pacijenata, trenutno u Hrvatskoj nedostaje više važnih antiretrovirusnih lijekova, istaknuo je voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om prof. Josip Bergovac u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava u ponedjeljak 1. prosinca.

U Europi je trenutno registrirano 26 antiretrovirusnih lijekova a u Hrvatskoj 12, no za očekivati je skora registracija tri nova lijeka, čije je uzimanje puno jednostavnije, jer ih pacijenti uzimaju jednom dnevno i izazivaju manje nus pojava, rekao je Bergovac na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Od 1985. godine do danas u Hrvatskoj bilo registrirano 714 zaraženih, među kojima je od AIDS-a oboljelo 284, dok je umrlo 149 osoba

Zaraženima HIV-om tako bi uskoro mogli biti dostupni lijekovi poput Truvede, koji čini kombinaciju dva lijeka protiv HIV-a, te u svijetu trenutno najpopularnijeg lijeka protiv HIV-a Atriple, koji predstavlja kombinaciju tri lijeka.

Prof. Bergovac ističe da farmaceutska industrija nema interesa za registraciju lijekova kod nas zbog maloga broja oboljelih, ali i zbog toga što čekaju ulazak Hrvatske u EU kada više neće morati prolaziti proceduru registracije.

Liječenje zaraženih HIV-om u nas se provodi od 1998. godine. Tijekom ove godine u Klinici se liječilo 479 osoba, dok je lijekove uzimalo njih 397. Cijena mjesečnog liječenja s postojećim lijekovima iznosi 4.700 kuna. Ove godine po prvi su puta su u skrb uključene 63 osobe zaražene HIV-om, a lijekove je počelo primati njih 53-oje.

Izlječenja od HIV-a nema, ali ohrabruju pomaci u liječenju, pa danas u Hrvatskoj sve više bolesnika živi s HIV-om, ističe Bergovac.

Podaci iz Registra HIV/AIDS-a pokazuju da je od 1985. godine do danas u Hrvatskoj bilo registrirano 714 zaraženih, među kojima je od AIDS-a oboljelo 284, dok je umrlo 149 osoba.

Godišnje se registrira oko 50-ak novozaraženih, većina među homoseksualnom populacijom, pri čemu značajnu ulogu ima 14 novootvorenih centara za dobrovoljno testiranje, odakle se na liječenje upućuje najveći broj pacijenata.