Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Toksin koji razvija vrsta polybia paulista za normalne stanice, tako se barem zasad čini, nije štetan.


Časopis Biophysical Journal objavio je u utorak zanimljivu studiju u kojoj je rečeno da bi takozvane brazilske ose mogle postati veliki saveznici ljudima oboljelima od raka.

Vezani članci Zmija (Foto: Screenshot/YouTube) Divovska zmija izazvala pravi kaos, uglavnom zato što su je svi htjeli snimiti Gorostasi (Foto: izismile.com) - 18 Nije riječ o Photoshopu, to je stvarno njihova prirodna veličina!

Naime, otkriveno je da je toksin MP1 koji razvija vrsta polybia paulista poguban za oboljele stanice dok istodobno one normalne ne dira.

Premda u ovom trenutku još nije znanstveno utvrđeno kako točno to taj toksin čini, suradnik na studiji João Ruggiero Neto je kazao kako je trik najvjerojatnije u tome što je struktura membrana stanica raka drugačija.

Otkrili osu koja žrtve doslovno pretvara u zombije

Kod membrana normalnih stanica se fosfolipidi fosfatidilserinfosfatidiletanolamin nalaze s unutrašnje strane stanice, dok su kod stanica raka nalaze ugrađeni s vanjske.

A to je upravo ključan detalj jer se čini da taj toksin u doticaju s lipidima uspijeva na stanicama otvoriti pore kroz koje molekule ključne za pravilan rad stanice mogu izaći.

Naravno, na tom će otkriću trebati još puno raditi, no znanstvenici su oduševljeni što su pronašli novi i potencijalno vrlo učinkovit način borbe s rakom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook