Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Autori najnovije britanske studije, profesori David Nutt i Colin Blackmore, tvrde da su alkohol i duhan kao "legalna sredstva" štetniji o mnogih ilegalnih supstanci poput cannabisa, amfetamina, ecstasyja i LSD-ja.


Autori kažu da je trenutačna sistematizacija narkotika, prema kojoj se određuju kazne za posjedovanje ili preprodaju, iracionalna i ima malo veze sa stvarnom štetom koju oni proizvedu.

Vezani članci Valentina Baus Gradski ured upozorio na povećanu koncentraciju prizemnog ozona: Izdali preporuke za osjetljive skupine Slika nije dostupna Evo na što prosječan Hrvat potroši 100 kuna!

Jedino se slažu sa kategorizacijom u slučaju heroina i kokaina, koji su znanstveno opravdano okarakterizirani kao najteže i najopasnije droge na svijetu.

Novi sustav razvrstavanja legalnih i ilegalnih narkotika trebao bi se voditi veličinom štetnih posljedica po konzumente, tvrde stručnjaci. Alkohol i duhan koji su legalni i rašireniji u društvu, štetniji su za veći broj ljudi. Dok ecstasy u Velikoj Britaniji uzrokuje deset smrti godišnje, unatoč činjenici da je pola milijuna konzumenata tjedno, svakog dana jedna osoba umre od trovanja alkoholom, pokazuju statistike.

Prof. Slavko Sakoman, voditelj Centra za ovisnost o drogama u KB "Sestre Milosrdnice" načelno se slaže s takvim stavom. On napominje da je potrebno zaoštriti kriterije po pitanju alkohola, nikotina, ali i lijekova koji se izdaju bez recepta koji često mogu stvoriti ovisnost, posebno kod mladih. Dok LSD ima samo naznake psihičke ovisnosti, slično kao i ecstasy, alkohol i duhan dokazano stvaraju ovisnost. Posljedice pića i cigareta znatno su veće od posljedica droga po društvo jer su znatno raširenije, legalne i dostupne svima.

Britanski znanstvenici su pri razvijanju nove tablice istraživali zdravstvene posljedice pojedinih supstanci, psihosocijalne faktore i efekte za obitelj i zajednicu u cjelini.