Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

AIDS je sveprisutna epidemija, o kojoj se često priča. No, odsada će se moći slušati i u obliku glazbe.


Studentica Alexandra Pajak sa Sveučilišta u Georgiji kompleksnu biološku stranu bolesti povezala je s glazbom. Mjesecima je pažljivo proučavala DNA HIV virusa i svakome je djelu dodijelila glazbenu dionicu. Njezino proučavanje rezultiralo je 52-minutnim albumom 'Zvukovi HIV-a', na kojem se nalazi 17 skladbi.

Vezani članci Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje Slika nije dostupna Obećavajuće vijesti: Dijete iz Južne Afrike izliječeno od HIV-a?

'Htjela sam pokazati sva svojstva koja DNA HIV-a posjeduje. Nadam se kako je to potpuno novi način na koji će ljudi učiti o znanstvenoj strani bolesti. Svaki zvuk prati prirodu virusa. Slušanjem CD-a doslovno možete čuti cijeli genom HIV virusa', pojasnila je Pajak.

Zvuči jezivo

Sama Pajak se iznenadila kako glazba, spojena zajedno, zvuči. 'Bilo je čudno. Nije bilo važno je li tempo brz ili spor, pjesme su uvijek zvučale dobro. Glazba je kompleksna i pomalo jeziva', dodala je. Tvrdi kako svojim projektom nikako ne želi uvrijediti one koji boluju od te bolesti, piše Aolnews.

>> 'Podzemna HIV epidemija' - pošast Istočne Europe

>> Sastojak banane može spriječiti prijenos HIV-a?

'Sve što podiže svijest i educira javnost o AIDS-u je dobra stvar. Ovaj album bi mogao smanjiti stigmu povezanu s bolešću. Nikad nisam čuo za nešto takvo. Stvarno zanimljiv projekt', rekao je Carl Schmid iz Instituta koji se bavi proučavanjem AIDS-a.

Pajak je dobila i pisma podrške oboljelih od AIDS-a. Pjesmama ne želi dodati riječi, jer bi, tvrdi, to poremetilo točnost DNA glazbe.