Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast infekcija za 700 posto

'Podzemna HIV epidemija' - pošast Istočne Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik broj djece u Istočnoj Europi u sve je većoj opasnosti, upozorava UNICEF.

Od AIDS-a, koji su najčešće dobili korištenjem igli i prostitucijom, umire i sve više djece u Centralnoj Aziji.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili tri gena koji kontroliraju razinu HIV-a

Prostor bivših sovjetskih država jedino je područje na kojemu raste broj djece zaražene HIV-om. U nekim dijelovima Rusije broj infekcija od 2006. godine porastao je za 700 posto. 'Djeca koja žive na ulici umiru od AIDS-a i droge, baš kao što su umirala od hladnoće, gladi i tifusa u 20. stoljeću', stoji u UNICEF-ovom izvještaju.

Iako se ne zna pouzdan broj djece koja žive na ulici, procjenjuje se da ih je najmanje milijun. Njima, ali i onoj djeci koja su zahvaćena siromaštvom, prijete i nove infekcije, koje najčešće pogađaju starosnu grupu od 15 do 24 godine. 'Ovoj djeci su potrebne posebne usluge i posebna podrška', kažu u UNICEF-u.

Procjenjuje se da 3,7 milijuna ljudi u regiji ubrizgava drogu, a da je jedno od četvero djece HIV-pozitivno. Michael Sidibe, generalni direktor UNAIDS-a, zabrinut je činjenicom da neke od zemalja smanjuju investiranje u HIV-programe, posebno one koji pomažu ovisnicima, piše Sarajevo-x. 'Ne smijemo im oduzeti djetinjstvo. Naša je obaveza da pristupimo prevenciji HIV-a i uslugama liječenja', kaže Sidibe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene