Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za čak 63 posto

Znanstvenici zbunjeni: Polarna kapa se ne smanjuje već povećava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na cijelom području velikom kao najveća sjevernoamerička država Aljaska, prije dvije godine tekla je voda, a sada je pokriveno snijegom i ledom.

Bivši američki podpredsjednik Al Gore u jednom je svojem govoru kazao: 'Ledena kapa sjevernog pola stovalit će se niz liticu, biti će to u ljeto, ljeto za sedam godina.'

Pročitajte i ovo Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Zabrinjavajuće projekcije Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli" Glečer Thwaites (Foto: NASA/OIB/Jeremy Harbeck) NOVO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Južni pol krije razornu opasnost koja bi mogla promijeniti lice svijeta kakvo danas poznajemo

Al Gore održao je govor 2007. godine kada je primao Nobelovu nagradu za kampanju o klimatskim promjenama. Sedam godina kasnije, od njegovih predviđanja, ipak neće biti ništa. Štoviše, prema istraživanjima, ledena kapa sjevernog pola u posljednje se dvije godine ne smanjila već povećala i to za čak između 43 i 63 posto, ovisno o načinu mjerenja.

Evo što to pokriva površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara!

Na cijelom području velikom kao najveća sjevernoamerička država Aljaska, prije dvije godine tekla je voda, a sada je pokriveno snijegom i ledom.

Podaci na kojima se bazira ova spoznaja su satelitske snimke NASA-inih svemirskih postaja. U posljednje dvije godine led je prekrio područje od 1.7 milijuna četvornih kilometara, što je 43 % poraste ledene mase sjevernog pola.

Podaci danskog Instituta za meteorologiju su alarmantniji. Prema njihovim izračunima u dvije godine led s proširio za čak 63%, od 2.7 milijuna četvornih kilometara na 4.4 milijuna.

Satelitske snimke ukazuju ne samo širenje ledenjaka već i njegovo produbljivanje tj. jačanje.

'Led je deblji, a time automatski otporniji na buduća otapanja', rekao je prof. Andrew Shepherd s britanskog Sveučilišta Leeds.

'Čini se da je neuobičajeno hladno ljeto u nekim djelovima svijeta u 2013. godini, pogodovalo širenju lednenjaka', dodao je.

Iako smo sa vih strana u posljednje vrijeme slušali kako se zbog globalnog zatopljenja polarne kape tope, zbog čega se oslobađa iznimno velika količina metana do sada zarobljenog u ledu, a obalnom području diljem svijeta prijete katastrofe, očito ipak ništa od prijetnji.

I dok neki znanstvenici i dalje ispituju tvrdnje o utjecaju ugličnog dioksida na globalno zatopljenje, ono pravo pitanje koje bi trebali postaviti je koliko utjecaj čovjeka ima na brzinu topljenje ili pak zaleđivanja Zemlje.

DRAMATIČAN VIDEO 27 godina topljenja leda na Arktiku u manje od minute

'Nije mi drago kada čujem da ljudi pričaju o vraćanju ledenjaka', rekao je dr. Ed Hawkins, stručnjak za istraživanja ledenjaka te objasnio kako je do ovoga došlo ne samo zbog globalnog zatopljenja, već kako u sve treba ubrojiti i 'prirodne varijabilnosti' te promjene u faktorima poput temperature oceana.

'Sve su ovo prirodni procesi koji su cikličke prirode što znači da će kad tad krenuti unazad. Zemlja će se početi hladiti, a ne zagrijavati. U to nema sumnje', rekao je Hawkins te kazao kako valja uzeti u obzir činjenicu da se velike količine leda tvore upravo na rubnim djelovima ledenjaka, dok se prema sredini gustoća smanjuje. Znači li to hlađenje oceana te skori dolazak novog ledenog doba, stručnjaci se nadaju da će uskoro otkriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene