Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljen popis

Napokon znamo koliko ih ima na Zemlji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
RGI popis je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja.

Nedavno sastavljen popis svjetskih ledenjaka i planinskih ledenih pokrova trebao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka globalnog zagrijavanja na područja prekrivena trajnim ledom, objavila je u utorak agencija DPA

Pročitajte i ovo Jeff Capps na Južnom polu Život mu se okrenuo Dao otkaz i zaposlio se na Antarktici: "Radim i na -76 stupnjeva, zarađujem 75.000 eura, a sve je divno dok ne otvorite vrata" Slika nije dostupna Globalno zatopljenje Znanstvenici u šoku: Prvi put u povijesti na Antarktici izmjereno više od 20 stupnjeva Celzijevih

DRAMATIČAN VIDEO 27 godina topljenja leda na Arktiku u manje od minute

Randolph Glacier Inventory (RGI) je zbirka digitalnih karata ledenih površina na Zemlji, osim golemih područja Grenlanda i Antarktike.

'Napokon znamo koliko ima ledenjaka na Zemlji, koja je njihova lokacija, njihova površina, i koliko leda sadržavaju', rekao je Georg Kaser sa Sveučilišta u Innsbrucku koji je imao važnu ulogu u sastavljanju popisa.

Oko 200 tisuća ledenjaka i planinskih ledenih polja uključenih u popis pokrivaju površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara, a sadrže oko 170 tisuća prostornih kilometara leda.

Zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja na svaki pojedini ledenjak.

RGI je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a ime je dobio po gradiću Randolphu u američkoj saveznoj državi New Hampshire gdje je održan jedan od sastanaka inicijative. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene