Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo još jedan misterij

Zašto muškarci ne žele pitati za smjer kad se izgube?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto tvrdoglavi muškarci ne žele upitati za smjer kad se izgube za vrijeme vožnje? Muškarci inzistiraju na tome da imaju uvijek isti sistem, primjerice kartu, a žene su spremne koristiti sve moguće dostupne izvore pomoći.

Sljedeći je scenarij vjerojatno vrlo poznat mnogim stpljivim suprugama: izgubili ste se usred ničega, očajni i bez nade u pronalaženje vašeg odedišta. Unatoč tome, vaš suprug škripi zubima i vozi još brže u nepoznatom smjeru te odbija upitati slučajnog prolaznika za upute.

Pročitajte i ovo Prekoračenje brzine Dnevnik Nove TV pita Kako spriječiti prekoračenja brzine na cestama? Pogledajte rezultate glasanja Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"

Nevoljkost prihvaćanja pomoći od prolaznika navodno je posljedica 'mačističkog' instinkta. Stručnjaci kažu kako muškarci prilikom vožnje imaju potrebu držati se svog izvornog 'sistema' – kao što je primjerice karta, čak i ako taj sistem očigledno ne funkcionira.

>> Muškarce više privlače pametne nego zgodne žene

Kada su prisiljeni prihvatiti činjenicu da njihov sistem rješavanja situacije nije učinkovit, muškarci postaju zbunjeni. Kao rezultat, oni ubrzavaju vožnju u očajničkom pokušaju da izbjegnu priznavanje kako se nalaze u bezizlaznoj situaciji.

S druge strane, žene su i više nego sretne kad mogu iskoristiti sve raspoložive resurse koji im mogu pomoći da dođu do svog cilja, čak i ako to znači da se moraju zaustaviti i upitati za pomoć.

>> IQ testovi pokazali: Žene su inteligentnije od muškaraca!

Istraživač i stručnjak za prirodnu orijentaciju Tristan Gooley, rekao je kako je primijetio veliku razliku u razmišljanju između muškaraca i žena prilikom održavanja svog tečaja koji koristi astrologiju za pomoć pri orijentaciji. Za The Telegraph je izjavio kako je polaznicima svog tečaja pokazao fotografiju kuće pored koje se u tom trenutku vrlo nisko nalazi Sunce te ih pitao je li Sunce na fotografiji na izlasku ili zalasku.

Muškarci su se mučili pokušavajući odgovoriti na ovu zagonetku, dok su žene odmah znale kako se radi o zalasku Sunca. Naime, u kući su u tom trenutku bila upaljena svjetla te su zaključile kako nitko ne pali sva svjetla u kući na početku dana, objasnio je Gooley.

>> Zašto je mali broj žena na rukovodećim položajima u društvu?

'Žene manje vjeruju u sisteme, a muškarci se na njih više oslanjaju, čak i onda kada je jasno kako njihov sistem ne funkcionira. U kontekstu putovanja automobilom, muškarci odbijaju pitati za upute jer bi to značilo kako njihov sistem nije učinkovit, dodao je.

'Ako samo jednom priznaju da njihov sistem ne funkcionira, dolazi do straha od mogućnosti da sistem ne funkcionira uopće, a tada nastaje panika. Muškarci to ne žele priznati', objasnio je Gooley.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene