Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Zašto je mali broj žena na rukovodećim položajima u društvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene na visokim položajima u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljene. No, EU priprema zakon po kojem će žene morati činiti minimalno 40 posto svih rukovodećih pozicija u društvu.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INCIDENTI U SRBIJI VIDEO Degutantan ispad naprednjaka u Skupštini: Zastupnik iz Vučićeve stranke izbacio stražnjicu pred kolegicu iz oporbe Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

Tako bi 2020. godine, 40 posto svih članova Nadzornih odbora u tvrtkama trebale biti žene. Ukoliko imaju iste kvalifikacije i zadovoljavaju iste kriterije u natječaju za isti posao, žene će imati prednost.

>> 'Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan'

No postoji i 'kvaka' u svemu tome, a ta je će se zakon odnositi na sve tvrtke s više od 250 zaposlenih i s godišnjim prometom od 50 milijuna eura, tako da će mali i srednji poduzetnici moći i dalje strukturirati hijerarhiju u svojim tvrtkama kao i dosad.

Do sada su se pokušavali učiniti pomaci barem sa zastupljenošću žena u politici, pa su stranke trebale na svojim izbornim listama istaknuti 40 posto žena. Najviše žena saborskih zastupnika u Hrvatskoj ima SDP, ali je unatoč tome i ta stranka ispod zadanog postotka.

Žene općenito 'debelo' zaostaju i na drugim rukovodećim mjestima u društvu. Prema nekim istraživanjima, u prosjeku žene koje rade neki posao na nekom određenom radnom mjestu, slabije su plaćene od svojih muških kolega koji obavljaju isti posao na istom radnom mjestu i s istim obrazovanjem.

Zašto je mali broj žena na rukovodećim položajima u društvu?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene