Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANI OSIGURANJA U OPATIJI

Započeli Hrvatski dani osiguranja u Opatiji

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/5 >>
Vodeći stručnjaci osiguravateljne industrije u 2 dana konferencije raspraviti će stanje na domaćem tržištu osiguranja i razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih europskih zemalja

 Pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH i uz potporu Ministarstva financija u Opatiji su otvoreni peti Hrvatski dani osiguranja, vodeća strukovna manifestacija, koja okuplja hrvatske i europske stručnjake osiguravateljne industrije. Sudionike konferencije uvodno su pozdravili dr.sc. Marko Primorac, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), dr.sc. Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora HUO-a, organizatora konferencije koja okuplja više od tri stotine stručnjake iz redova osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija s nacionalne i europske razine.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ilegalna kuća - 8 Donosi Provjereno Zaposlenica Ministarstva turizma gradila nelegalno, odbila srušiti pa povukla nevjerojatan potez: "Ovdje je sve izvan pameti" Suzi Petričić NA VIŠE OD 20 LOKACIJA Advent tik uz more: "U ovih prvih 12 dana prosinca imamo više noćenja nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019."

Na samom otvaranju g. Pauković se ispred organizatora obratio sudionicima kratkim osvrtom aktualnosti na tržištu osiguranja u RH: „Na tržištu osiguranja odvijaju se brojne promjene, kako zakonske, tako i one vezane uz konsolidaciju, iskorake u zemlje EU i zaštitu prava potrošača. Postoji stabilan rast prihoda osiguravatelja, ali postoje i velika očekivanja imajući u vidu da Hrvatska ima relativno nisku gustoću osiguranja u odnosu na EU prosjek (više od 2000 eura premije po stanovniku u EU i oko 280 eura u Hrvatskoj). Daljnji rast očekuje se s rastom investicija, jačanja gospodarstva te životnog standarda građana.“

PR PR

Nakon službenog otvaranja konferencije održana su tri zanimljiva predavanja, regulatorna perspektiva osigurateljnog poslovanja o kojoj je govorio dr.sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, revizija Solvency II programa koju je predstavio Fausto Parente, izvršni direktor EIOPA te predavanje Williama Vidonje iz europske udruge osiguratelja (Insurance Europe) o novostima i zakonskim izmjenama poslovanja osiguratelja na europskoj razini.

Nakon kraće stanke uslijedila je iznimno posjećena panel rasprava o hrvatskom tržištu osiguranja i aktualnim trendovima na kojoj su sudjelovali predsjednici Uprava pet osigurateljskih kuća, mr. Ivana Bratanić (Euroherc osiguranje d.d.), Boris Galić (Allianz Zagreb d.d.), Jasminka Horvat Martinović (Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.), Goran Jurišić (Jadransko osiguranje d.d.) i Damir Vanđelić (Croatia osiguranje d.d.).

„Izmjene u regulatornom okruženju, primjerice implementacija IDD direktive, donose značajne novine na korist klijenata koje svakako treba pozdraviti. Promjene će pozitivno doprinjeti i povećanju povjerenja u osiguratelje te poboljšanju ukupne reputacije osiguranja na tržištu. No, osiguratelji ih trebaju znati iskoristiti i za pojednostavljenje vlastitih proizvoda, povećanje efikasnosti i još snažniji fokus na klijenta. Upravo klijent treba biti mjerilo svih naših aktivnosti, a klijent danas traži brzu, digitalnu i jednostavnu uslugu pa je na nama da vlastita poslovanja, potaknuti i regulatornim izmjenama, u tom pravcu i transformiramo.“ izjavio je Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Boris Galić, predsjednik Uprave Allianz Zagreb istaknuo je: “vjerujem da će u distribuciji osigurateljnih proizvoda pobijediti najprofesionalniji, najeduciraniji i digitalno najnapredniji. Društva za osiguranje u tom procesu imaju važnu ulogu i odgovornost. U budućnosti će broj prodavača osiguranja biti manji, ali će zarađivati više.“

PR PR

Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja naglasila je kako „Ukupno ostvarena premija hrvatskih društava za osiguranje na tržištu Europske Unije u prvih devet mjeseci 2018. iznosi gotovo 150 milijuna kuna. U odnosu na godinu prije, rast premije iznosi čak 228 posto, a taj podatak dovoljno govori o usmjerenosti domaćih osiguravajućih društava na europska tržišta, prije svega ona nama teritorijalno bliska. Drago nam je što smo i mi znatno pridonijeli početku proboja ukupne hrvatske osigurateljske industrije na inozemna tržišta, a naša iskustva u Austriji, gdje poslujemo u 5 velikih gradova, pokazuju značajan potencijal daljnjeg razvoja i rasta.“

„Naš trenutni fokus, kao industrije, mora biti modernizacija i digitalizacija poslovnih procesa. Promjene koje nas okružuju ubrzavaju se iz dana u dan i mi ih ne smijemo promatrati već ih moramo predvoditi i pokretati. To ne samo da znači ubrzavanje operativnih promjena, nego i razvoj potpuno novih strategija. Jer nove generacije i novi načini konzumiranja usluga su ovdje. Međutim, iako moramo reagirati brzo i fleksibilno, ne smijemo izgubiti našu osnovnu misao vodilju - važnost kvalitete proizvoda i usluge.“ -zaključila je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group.

Više informacija o Hrvatskim danima osiguranja možete saznati na stranici:

http://www.dani-osiguranja.huo.hr/

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene