Obavijesti Pretražite Navigacija
Treće po veličini u Hrvatskoj

Zadarska katedrala dobila nove orgulje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove zadarske orgulje imaju 56 registara i 4026 svirala, a vrijedne su 915.000 eura.

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa večeras je u katedrali sv. Stošije, na početku misnog slavlja u povodu sutrašnjeg blagdana te svetice, blagoslovio nove katedralne orgulje izrađene u majstorskoj radionici 'Eisenbarth' u Passau u Njemačkoj, treće po veličini u Hrvatskoj i - kako je rečeno - među najkvalitetnijima u svijetu.

Pročitajte i ovo Uhićenje lutke - 1 šou u Zadru FOTO Svećeniku smetala gola lutka pa je pozvao policiju: "Uhitili su lutku koja nema ni sise ni guzice" Od bivše vojne baze svi digli ruke - 4 Agonija duga 15 godina Jedna od najatraktivnijih lokacija na obali postala je ilegalno odlagalište: "Mijenjaju se ministri i predsjednici Vlade, ali problemi ostaju"

Zvuk orgulja i zvuk pjesme značit će da ispunjavamo Božju volju i da hvalimo Boga, rekao je večeras nadbiskup Prenđa. Na konferenciji za novinare u Zadarskoj nadbiskupiji docent na Odsjeku za kompoziciju Muzičke akademije u Zagrebu Ante Knešaurek je rekao da su nove zadarske orgulje nakon onih u zagrebačkoj i đakovačkoj katedrali treće po veličini u Hrvatskoj, no kvalitetom i majstorstvom izrade na prvome su mjestu.

Na konferneciji je govorio i Wolfagang Eisenbarth, vlasnik majstorske radionice ugledne graditeljske orguljaške tradicije koji je istaknuo je da nove katedralne orgulje imaju masivan, ali ne i agresivan zvuk. Glavni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać podsjetio je na konferenciji da su prijašnje katedralne orgulje izravno pogođene srpskim topničkim projektilima 18. studenoga 1991. godine, na dan pada Škabrnje, te ih je zbog dotrajalosti trebalo zamijeniti. Stare su orgulje darovane župnoj crkvi u Kistanjama, a od 2007. počeo je postupak nabave novih orgulja.

Zadarske orgulje stoje 915.000 eura, a s radovima na demontaži starih orgulja, popravku krova i montaži novih orgulja troškovi su dosegnuli oko dva milijuna kuna.Novac su za nabavu novih orgulja prikupile mnoge hrvatske katoličke misije u Europi, zadarske tvrtke i pojedini donatori.Nakon nadbiskupova blagoslova orgulje su večeras prvi put zasvirale, a uz njih je pjevao katedralni zbor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene