Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremni poslovi

Za ovaj posao treba biti ludo hrabar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke poslove uzimamo zdravo za gotovo i o njima ne razmišljamo na dnevnoj bazi kao na posao u kojem nam život doslovce visi o koncu.

No, ovaj novozelandski radnik svoj posao održavanja visokonaponskih dalekovoda iz zraka redi bez problema. S jedne strane je privezan užadima za helikopter u zraku, a s druge balansira na električnim kabelima na način da ih obujmi nogama. Na takav posao rijetki bi se odlučili, jer za njega treba imati uistinu podosta hrabrosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u obrazovanju I oni zabranjuju mobitele u školama: ''Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju'' Monika Maletić, vlasnica kuće Poziv Domagoja Mikića Prvi joj je susjed stup dalekovoda, a ako ga ne želi u dvorištu mora sama podmiriti troškove: "Ne želim platiti 150 tisuća eura da oni uklone iz mog dvorišta njihovo vlasništvo"

>> Obavlja li ovaj čovjek posao iz snova?

No ovakav način održavanja dalekovoda nije nepoznanica u svijetu. helikopter je svestrana letjelica, koja je svoje mjesto pod suncem pronašla i u mnogim civilnim poslovima.

Helikopter je našao primjenu u svim granama gospodarstva. Na primjer, u poljodjelstvu se koristi za sijanje, prihranjivanje i oprašivanje; u šumarstvu za nadzor šuma, protupožarnu zaštitu, oprašivanje, prijenos stabala poslije siječe; u vodoprivredi za nadzor rijeka, jezera, brana i za poribljavanje; u ribarstvu za promatranje mora i otkrivanje jata riba; u elektroprivredi za gradnju, nadzor i popravku dalekovoda; u industriji nafte za nadzor naftnih polja, nadzor i popravku cjevovoda, te osiguranje naftnih platformi na moru; u građevinarstvu za dopremu i postavljenje montažnih elemenata zgrada i mostova i prebacivanje građevinskih strojeva u nepristupačna područja; u rudarstvu za otkrivanje nalazišta ruda; u prometu za nadzor suhozemnog, riječnog i morskog prometa; u ustanovama i državnim institucijama za televizijsko, kino-foto, foto snimanje, transfer veze i dr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene