Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudi iz antičkih vremena nisu se ustručavali pokazivati svoja dostignuća u mnogočemu pa tako niti u ljubavi i seksu. Tom prigodom, u Grčkoj je organizirana posebna izložba u atenskom muzeju.


Artefakti iz čak 50 muzeja okupljeni su na jednom mjestu i to kako bi prikazali i onu 'zabranjenu' stranu u umjetnosti. Svi artefakti imaju jednu zajedničku stvar, a ta je da su posvećeni Erosu, krilatom grčkom bogu ljubavi, koji je kod Rimljana bio poznatiji pod imenom Kupid. Prikazi na tim prastarim umjetninama, zapravo pokazuju ljubavne i seksualne rituale te interakciju između bogova i običnih smrtnika.

Vezani članci Koronavirus u Grčkoj Grčka zbog početka turističke sezone popušta epidemiološke mjere Turizam, ilustracija Počinju pripreme za turističku sezonu: Jedna država provodi brzu kampanju cijepljenja, drugu će turisti moći posjetit već od kraja svibnja

Orgije, seks s prostitutkama, raznorazne seksualne pozicije i ukusi, sve je to prikazano na običnim kućnim stvarima, poput vaza, uljnih lampi, kovanica i pladnjeva. Čest simbol na tim predmetima jest i falus, koji se u doba stare Grčke smatrao simbolom, koji donosi sreću u plodnosti i da tjera zlo. Direktor muzeja Nicholas Stampolidis, za Reuters je rekao kako su stari Grci čak znali oslikavati zidove svojih kuća scenama seksa, kako bi pokazali svoj tolerantan stav prema tome i odsutnost osjećaja krivnje za njegovo upražnjavanje.

Posebno upozorenje za mlađe posjetitelje

'Ako želite prikazati način razmišljanja starih Grka i Rimljana o toj temi, morate dobro otvoriti oči i riješiti se predrasuda', objasnio je Stampolidis. U izložbu je uključen i 'lupanarium', kiosk prostitutki, u naravnoj veličini i zajedno s krevetom i madracem. Takvi kiosci, bili bi oslikani omiljenim seksualnim pozama prostitutki, koje bi zainteresirane mušterije onda mogle birati. U atenski muzej artefakti su stigli iz Louvrea u Francuskoj, Italije, Vatikana, Sicilije, Cipra i Grčke, a datiraju iz perioda od 700 godina prije Krista do 400 godina prije Krista.

Organizatori izložbe, naravno, stavit će posebno upozorenje s oznakom za mlađe posjetitelje i njihove roditelje ili pratnju.