Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplji predmet s Titanika

Violina s Titanika prodana za vrtoglavih 8,1 milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjacima je trebalo punih sedam godina da utvrde autentičnost violine, a iz aukcijske kuće su priopćili kako je u tri dana, koliko je bila izložena u SAD-u prije prodaje na aukciji, violinu pogledalo 315 tisuća ljudi.

Violina na kojoj je svirano dok je Titanik tonuo 1912. prodana je za vrtoglavih 900 000 funti, odnosno oko 8,1 milijun kuna na dražbi u britanskoj aukcijskoj kući Henry Aldridge&Son u Wiltshireu, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Slika nije dostupna Preživio da bi riskirao život Dužnost mu je bila sve: Nevjerojatna priča časnika koji je prživio Titanik pa otišao u rat

Na njoj je svirao vođa orkestra Wallace Hartley koji je stradao s još 1.517 osoba kada je brod potonuo. Početna cijena na aukciji iznosila je 300.000 funti (oko 2,7 milijuna kuna).

Ova vrijedna violina desetak je dana plutala morem u kožnoj torbi, a nakon što je izvađena iz oceana vraćena je zaručnici 25-godišnjeg Hartleya. Nakon njene smrti 1939. godine violina je predana lokalnoj organizaciji Vojsci spasa, a kasnije je postala vlasništvo anonimnog kupca.

>> Na prodaji violina s Titanica, početna cijena 2,7 milijuna kuna

Stručnjacima je trebalo punih sedam godina da utvrde autentičnost violine, a iz aukcijske kuće su priopćili kako je javnost jako zainteresirana za ovaj predmet s Titanika te je u tri dana, koliko je bila izložena u SAD-u prije prodaje na aukciji, violinu pogledalo 315 tisuća ljudi.

Na dražbi su se našli i notni zapisi kojima su se služili članovi benda svirajući na Titaniku te originalne police osiguranja broda koji je opisan kao nepotopiv. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene