Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prsnim stilom

VIDEO Znanstvenici: Majmuni plivaju slično kao ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su nedavnim istraživanjem proučavali način plivanja čimpanze i orangutana i došli do zaključka da plivaju slično kao i ljudi.

Snimljeni odvojeno i na različitim mjestima, majmuni su snimljeni kako plivaju prsnim stilom. Dok većina sisavaca pliva instinktivno veslajući šapama, znanstvenici vjeruju kako je sličan stil majmuna i ljudi razvijen životom na drveću, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Plivanje za doček - 1 Silvestrovo Posljednji pozdravi 2023. godini uz tradicionalno kupanje: "Htjeli smo obilježiti kraj ove godine na lijep način" Nikola Miljenić - 4 Glavni cilj Najbolji hrvatski plivač želi na Olimpijske igre: Nakon povijesnog rezultata nastavlja se borba za Pariz

Čimpanza Cooper plivala je u bazenu u Missouriju. Uz to što je plivao, Cooper je i ronio i skupljao predmete po bazenu. Ženka orangutana Surya snimljena je u Južnoj Karolini, plivajući 12 metara.

Dok primjerice psi plivaju instinktivno, znanstvenici tvrde da prsni stil kakvim plivaju ovi majmuni treba biti naučen.

>> VIDEO Ovo je TREBALA biti priča o velikom prijateljstvu...

'Ponašanje majmuna u vodi veoma je zanemareno u antropologiji. To je razlog što plivanje majmuna nikada prije nije bilo znanstveno dokazano, iako su te životinje bile istraživane po svim drugim čimbenicima' rekla je Dr. Nicole Bender sa Sveučilišta u Bernu.

Majmuni inače nisu poznati po svojim plivačkim vještinama i postoje slučajevi njihovog utapanja u zoološkim vrtovima. 'Ovo je veoma iznenađujuće ponašanje za životinju za koju se vjeruje da se boji vode' komentirao je istraživač Renato Bender sa sveučilišta Witwatersrand u Južnoj Africi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene