Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na solarni pogon i za dobru stvar

VIDEO: Prijeći će pustinju u invalidskim kolicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz veliku volju i predanost, malo toga je nemoguće. Takvu poruku svijetu šalje i Haidar Taleb, koji namjerava prijeći pustinju u svojim invalidskim kolicima na solarni pogon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sloboda kretanja Emirati ukidaju vize za Hrvatsku i još 12 zemalja EU Slika nije dostupna Strujom iz sunčeve energije do velikih ušteda Koliko se štednim uređajima može uštedjeti?

Njegov put preko pustinje u Ujedinjenim arapskim emiratima bit će dug čak 320 kilometara, a završit će ga 2. prosinca. To će ujedno biti i novi svjetski rekord u udaljenosti prevaljenoj vožnjom u invalidskim kolicima na solarni pogon, piše popsci.com.

Taleb drži i trenutni rekord, koji je postavio 14-satnom vožnjom i 128 prijeđenih kilometara, od Abu Dhabija do Sharjaha. Taj rekord postavio je tek prije nekoliko tjedana i već ga namjerava potući, i to više nego za duplo, a sve u čast Dana nacionalnosti Ujedinjenih arapskih emirata.

Od četvrte godine u kolicima

Talebu je u dobi od četiri godine dijagnosticirana dječja paraliza te je otad ostao prikovan za invalidska kolica. Sad mu je 47 godina, a njegova kolica dizajnirala je tvrtka Masdar iz UAE-a, koja se bavi obnovljivim izvorima energije i zelenim tehnologijama. Ta tvrtka provodi projekt u kojem želi stvoriti zajednicu, koja će biti energetski neovisna i čista, odnosno bez emisija ugljika u atmosferu.

Talebova invalidska kolica kreću se maksimalnom brzinom do 19 kilometara na sat. Njegov put navest će ga preko svih sedam emirata, a usput će navratiti i do škola i centara za osobe s invaliditetom, kako bi širio svijest o obnovljivoj energiji i skrenuo pozornost na osobe s invaliditetom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene