Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novost u japanskom svijetu kazališta. Glumcima se na daskama pridružila kolegica android, Geminoid F.


Ona je robot i igra ulogu robota u japanskoj predstavi 'Sayonara' u sklopu dvodnevnog festivala umjetnosti. U 20-minutnoj predstavi, koja u prijevodu znači 'Doviđenja', ona se brine o teško bolesnoj ženi, prenosi Reuters.

Vezani članci Cigla (Foto: Gavella) Zidanje ljudskim životima: Predstava koja ne upire prstom ni u koga, a svi se osjećaju nelagodno Zijah A. Sokolović (Foto: Andrej Kreutz/Pixsell) Životna komedija Zijaha A. Sokolovića u Teatru Exit zbog koje ćete zaplakati od smijeha

'Ovdje se ne radi o tome da roboti zamjenjuju ljude na pozornici, više se radi o tome da je u svijet kazališta došla nova vrsta glumaca', rekao je redatelj Oriza Hirata, koji je robote uvrstio u već dvije predstave od 2008. godine.

Međutim, ovo je prvi put da se radi o čovjekolikom robotu za kojeg kaže da nisu samo odlični glumci, već i da povećavaju prodaju karata. 'Za mene kao kazališnog direktora nema ničeg cijenjenijeg od robota- glumaca. Publika ih voli', rekao je Hirata.

>> VIDEO: 'Jeziva' medicinska sestra-robot čuva pacijente

'Android može vrlo sličiti čovjeku, a tehnički možemo stvoriti izvanrednog glumca ako uzmemo sve dobre glumačke karakteristike od čovjeka', dodao je. Potrebno je 12 motora kako bi robot govorio, smiješio se, treptao te pomicao ustima kako bi se dobio dojam da uistinu diše.

'Nije kao sa živom osobom'

Ipak, glumiti s robotom potpuno je druga stvar. 'Osjećam se kao da sam sama. Postoji određena udaljenost, nije kao sa živom osobom', rekla je američka glumica Bryerly Long, koja se može pohvaliti činenicom da je postala prva glumica koja je glumila s androidom.