Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novost na daskama

VIDEO: Ona je android i glumi u kazalištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novost u japanskom svijetu kazališta. Glumcima se na daskama pridružila kolegica android, Geminoid F.

Ona je robot i igra ulogu robota u japanskoj predstavi 'Sayonara' u sklopu dvodnevnog festivala umjetnosti. U 20-minutnoj predstavi, koja u prijevodu znači 'Doviđenja', ona se brine o teško bolesnoj ženi, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Božični bal lipicanaca - 1 Čarobna atmosfera Božićna bajka iz Đakova: "Karte su prodane prije tri mjeseca, a oni su ponos Slavonije i cijele Hrvatske" Slika nije dostupna Svaki dan sve posjećenija 'Odmor od povijesti': Predstava koja se gleda iz kreveta!

'Ovdje se ne radi o tome da roboti zamjenjuju ljude na pozornici, više se radi o tome da je u svijet kazališta došla nova vrsta glumaca', rekao je redatelj Oriza Hirata, koji je robote uvrstio u već dvije predstave od 2008. godine.

Međutim, ovo je prvi put da se radi o čovjekolikom robotu za kojeg kaže da nisu samo odlični glumci, već i da povećavaju prodaju karata. 'Za mene kao kazališnog direktora nema ničeg cijenjenijeg od robota- glumaca. Publika ih voli', rekao je Hirata.

>> VIDEO: 'Jeziva' medicinska sestra-robot čuva pacijente

'Android može vrlo sličiti čovjeku, a tehnički možemo stvoriti izvanrednog glumca ako uzmemo sve dobre glumačke karakteristike od čovjeka', dodao je. Potrebno je 12 motora kako bi robot govorio, smiješio se, treptao te pomicao ustima kako bi se dobio dojam da uistinu diše.

'Nije kao sa živom osobom'

Ipak, glumiti s robotom potpuno je druga stvar. 'Osjećam se kao da sam sama. Postoji određena udaljenost, nije kao sa živom osobom', rekla je američka glumica Bryerly Long, koja se može pohvaliti činenicom da je postala prva glumica koja je glumila s androidom.

Podržavate li ideju androida u kazališnim predstavama?

  • Da, umjetnost ne bi trebala imati granica
  • Da, napokon nešto novo
  • Ne, roboti će malo po malo zamijeniti ljude
  • Ne, Japanci pretjeruju

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene