Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnoga amazonska plemena sačuvala su 12.0000 godina star način života svojih predaka duboko u prostranstvima prašume.


Rijeka Amazona jedno je od najveličanstvenijih čuda prirode, a neki od najimpresivnijih prizora skriveni su daleko od moderne civilizacije. Tamo i danas žive domorodačka plemena i to istim načinom kao i njihovi preci prije 12.000 godina.

Vezani članci Cijepljenje djece od 12 do 18 godina u Rijeci - 4 Prioritet su oni s kroničnim bolestima: U Rijeci nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina Krađa, ilustracija "Dobar dan, jeste li se cijepili?" Drske kradljivice olakšale staricu za 15 tisuća kuna, policija objavila upozorenje

Tako živi i ovo pleme. Njih dvjestotinjak govori svojim jedinstvenim jezikom, nose tradicionalnu odjeću te oslikavaju lica u skladu s tradicijom. Svako jutro muškarci odlaze u lov s lukovima i strijelama koje su napravili sami. Uglavnom love divlje svinje i ribu, ali i posebnu vrstu barske kornjače od koje kuhaju juhu.

>> Pogledajte kuće ovoga plemena!

Kao pleme su vrlo snalažljivi, kako mladi tako i stariji. 69-godišnji Marcelo bez problema se vere na deset metara visoku palmu u potrazi za brazilskim bobicama koje oni još nazivaju i 'voćem života', piše AP. Vjeruju da te bobice imaju svojstva koja liječe brojne bolesti te čuvaju moždane funkciji i pomažu u pamćenju.

Službeni podaci bilježe 215 različitih plemena u dubini amazonske prašume, a pretpostavlja se da čine 83 % manjinskog stanovništva u Brazilu. Neki stručnjaci smatraju kako postoji još mnoštvo plemena koji će još dugo ostati skrivena od očiju moderne civilizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook