Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užitak zujanja

VIDEO Kad komarci zapjevaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica konceptualnih umjetnika u Glasgowu su predstavila bizarni projekt čiji je cilj sklopiti primirje između komaraca i čovječanstva.

Na festivalu zvukova Sonica 2013, koji je održan u Glasgowu, dvojica su konceptualnih umjetnika predstavila potpuno bizaran projekt u kojem su glavnu ulogu odigrali komarci.

Pročitajte i ovo Podmornica Titan Iz dubine oceana Prvi put objavljena snimka: Poslušajte jeziv zvuk koji su spasioci čuli dok su tražili podmornicu s milijarderima Invazija komaraca u Argentini Buenos Aires VIDEO Nevjerojatni prizori iz milijunskog grada: Rojevi komaraca teroriziraju ljude, vlasti strahuju od širenja bolesti

Nesnosne krvopije čije zujanje pored uha zasigurno spada među najiritantnije zvukove uopće dobili su priliku pokazati svoje glazbeno umijeće.

>> VIDEO: Je li ovo savršeni ubojica komaraca?

Švicarac s prebivalištem u Francuskoj Robin Meier i Iranac s prebivalištem u Americi Ali Momeni u Glasgowu su postavili interaktivnu instalaciju pod nazivom 'Primirje' čiji je cilj 'peglanje' negativnog imidža komaraca i stvaranje svojevrsnog primirja između krvopija i čovječanstva.

Trodijelnu su instalaciju ozvučili sitnim mikrofonima, pored kojih tri komarca mahnito mašu krilima i proizvode svoje karakteristično zujanje. Podražaj im daje 'glazba' koju im kroz minijaturne zvučnike reproducira računalo.

Ta glazba je zapravo snimljeni zvuk zujanja drugih komaraca, a ova trojica prilagođavaju frekvenciju zujanju koje čuju.

'Svaki od trojice sluša istu stimulativnu pjesmu i misli da čuje komarca suprotnog spola pa onda postupno prilagođava svoje zujanje zvuku koji čuje', opisao je Meier za Telegraph.

'Ljudi naglo postanu svjesni da su komarci nešto živo i da proizvode prekrasan zvuk. To uistinu može povezati ljude s njima, što je jako lijepo', dodao je.

On i Momeni na ideju o 'Primirju' došli su nakon što su sasvim slučajno pročitali jedan znanstveni rad u kojem je opisano kako komarci prilagođavaju frekvenciju zujanja svojoj neposrednoj okolini.

Ipak, iako je cilj sklopiti 'primirje', proizvedeni zvuk odiše postapokaliptičnošću.

Sonica 2013: Truce by Robin Meier / Ali Momeni from Cryptic on Vimeo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene