Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada će Njemačka 9. studenog slaviti 20. godišnjicu pada berlinskog zida, Berlinčani će ga još jednom srušiti. No, ovaj će put biti napravljen od 1.000 domina.


Svaki od tri metra visokih domina će biti u potpunosti jedinstven - oslikavaju ih umjetnici, građani i školarci i to i u Njemačkoj i u inozemstvu. Umjetnik Joerg Weber oslikava svoj domino nasred berlinske željezničke stanice. Njegov domino prikazuje Berlinski zid i još neke znamenitosti njemačke prijestolnice, no u pozadini je drugi zid - onaj između Izraela i Palestine. Njegov rad zainteresirao je mnoge prolaznike, a neki su mu, kako kaže, i pomogli u idejama. 'Imao sam neki koncept kako će taj moj domino izgledati, no ideje još dolaze i tijekom slikanja a inspiraciju mi daju i mnogi prolaznici koji dolaze pričati samnom', kazao je Weber za Reuters.

Različita percepcija

Vezani članci Avion Ryanaira, ilustracija Zrakoplov Ryanaira zbog prijetnje bombom prisilno sletio u Berlin: "Putnici su mogli nastaviti let za Poljsku na rezervnom zrakoplovu" Slika nije dostupna Obilježeno 25 godina od pada Berlinskog zida

Djeca rođena nakon tog 9. prosinca 1989. također će imati značajnu ulogu u proslavi 20. godišnjice. Svoj domino rade i 13-godišnjaci iz škole 'Heinrich Schliemann' koja se nalazi u bivšoj istočnonjemačkoj četvrti Prenzlauer Berg. Svaki domino je jedinstven a djecu potiče da razmišljaju o 'životu na drugoj strani zida' prije nego je pao. 'To je zaista nevjerojatno. U Istočnoj Njemačkoj su ga zvali 'Zid mira' ili 'Zaštitni zid', a u Zapadnoj Njemačkoj je bio poznat kao 'Zid srama', kazala je 13-godišnja Emilia.

9. studenog 1.000 domina bit će poslagani točno na 'ruti' nekadašnjeg zida a potom i srušeni.