Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Saudijskoj Arabiji žene se bore za pravo na upravljanje motornim vozilima, a najhrabrije su 26. listopada prosvjedovale tako što su vozile ili se slikale za volanima.


Naime, Saudijska Arabija je jedina preostala država u svijetu u kojoj je ženama strogo zabranjeno da upravljaju automobilima.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo zašto Saudijci ne žele da žene voze Slika nije dostupna Dosta im je: Žene Saudijske Arabije traže pravo na vožnju

Zato je saudijski aktivist Hisham Fageeh snimio satiričnu verziju hita Boba Marleyja 'No woman, No Cry' kako bi podržao Saudijke. Naziv njegove obrade je 'No Woman, No Drive'. U samo dva dana od kada je video objavljen na You Tubeu, prikupio je više od 3 milijuna pregleda.

>>Što kažete na ovakav prosvjed?

'Sjećam se kad si sjedila na stražnjem sjedalu obiteljskog automobila, sigurnih jajnika kako bi za rađanje djece spremna bila' - odgovara Fageeh u jednom od stihova Salehu al-Luhaydanu, saudijskom kleriku koji je nedavno šokirao svijet objašnjenjem zašto žene ne bi trebale voziti.

Saleh al-Luhaydan je izjavio da je 'znanost potvrđuje da vožnja automatski djeluje na jajnike tako što zdjelicu gura prema gore, te da su upravo majke koje voze krive što im djeca pate od raznih poremećaja'.

Poslušajte pjesmu:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook