Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vožnja je izbor'

Što kažete na ovakav prosvjed?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijke, koje se bore za pravo na upravljanje motornim vozilom, u subotu sjedaju za upravljač prkoseći vlastima monarhije koje pokazuju neke stidljive znake otvaranja unatoč snažnom otporu ultraortodoksnih vjerskih krugova.

Pod sloganom 'vožnja je izbor' saudijske su aktivistice putem društvenih mreža pozvale žene da 26. listopada sjednu za upravljač u jedinoj zemlji na svijetu gdje se takvo pravo ženama uskraćuje.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Informatičarka Manal Al Šharif, provela je 2011. devet dana u zatvoru jer je na internetu postavila videoisječak sebe kako vozi auto. Iako danas živi u Dubaiju, Al Šarif je aktivna u kampanji i najavljuje da je led probijen te će nakon 26. listopada slijediti 26. studenoga, pa 26. prosinca i tako redom.

U subotu su 'za volan' pozvane samo one žene koje imaju vozačku dozvolu, dobivenu naravno u inozemstvu, jer u domovini im to nije moguće. Odlučeno je tako kako bi se izbjegle prometne nesreće.

>> VIDEO Evo kako se Saudijke bore protiv zabrane vožnje!

Žene u ultrakonzervativnom kraljevstvu uočile su neke pozitivne znakove. Tako su šef moćne vjerske policije Abdel Latif Al Šeik te ministar pravosuđa Mohamad Al Isa rekli da nijedan vjerski tekst ne brani ženama pravo na upravljanje motornim vozilom.

I aktivistice ističu da o tome u šerijatskom pravu nema ni spomena i napominju kako su 'supruge Muhamedovih boraca jahale na leđima konja i deva, pa je i naše pravo voziti se sredstvima prijevoza modernog doba'.

Pokrenule su peticiju na internetu te u rujnu prikupile više od 16.000 potpisa, sve dok saudijske vlasti nisu zatvorile stranicu.

U nedostatku boljih argumenata, konzervativni vjerski vođa Sleh Al-Luhajdan u rujnu je ustvrdio da žene koje voze auto rađaju nenormalnu djecu zbog 'pritiska na jajnike'.

Osim ljudske, ističu aktivistice, u njihovoj borbi postoji i opravdana ekonomska strana jer da bi se mogle kretati gradom, žene trebaju unajmiti vozača, a to stoji novaca.

'S plaćom od 3.500 rijala (oko 682 eura), teško izdvajam za vozača 1.200 rijala', kaže razvedena majka s djecom.

Konačno, vožnja automobila prvi je korak u nizu borbi koje će Saudijke morati voditi. Bez odobrenja muškog skrbnika - oca, brata ili supruga - one ne mogu putovati u inozemstvo niti donositi važnije životne odluke, primjerice zaposliti se ili udati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene