Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Izazvao smrt 18.000 ljudi

Dosad neobjavljena SNIMKA: Pogledajte kako se zemlja rastvara tijekom potresa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 18.000 ljudi poginulo je u potresu i tsunamiju koji su pogodili Japan 11. ožujka 2011. godine. Potres je trajao šest minuta i pratilo ga je još 250 podrhtavanja tla.

Na YouTubeu se pojavio amaterski video, dosad neobjavljen, kojeg je u Japanu tijekom strašnog potresa snimio američki turist. Video je snimljen u jednom parku, a na njemu je jasno vidljivo kako se popucano tlo otvara i zatvara te kako voda probija kroz iste pukotine.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Riječ je o geološkom fenomenu likvifikacije, odnosno situaciji kad vlažno tlo pod iznimno velikim pritiskom, poput onog izazvanog potresom, istiskuje vodu na površinu. Isto tako, čestice tla se u tom slučaju počinju kretati slobodno te se u osnovi njihovo kretanje doima poput kretanja tekućine, prenosi iflscience.com.

Konačno riješen misterij potresa iz 1872. godine

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene