Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 18.000 ljudi poginulo je u potresu i tsunamiju koji su pogodili Japan 11. ožujka 2011. godine. Potres je trajao šest minuta i pratilo ga je još 250 podrhtavanja tla.


Na YouTubeu se pojavio amaterski video, dosad neobjavljen, kojeg je u Japanu tijekom strašnog potresa snimio američki turist. Video je snimljen u jednom parku, a na njemu je jasno vidljivo kako se popucano tlo otvara i zatvara te kako voda probija kroz iste pukotine.

Vezani članci Vili Beroš Beroš: ''Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama. Nama je cilj sigurnost svih, a ne kažnjavanje nekoga''' Potres u Japanu Snažan potres pogodio Japan, objavljene šokantne snimke. Prvi valovi tsunamija stigli do obale: "Mogao sam osjetiti kako se tlo pomiče"

Riječ je o geološkom fenomenu likvifikacije, odnosno situaciji kad vlažno tlo pod iznimno velikim pritiskom, poput onog izazvanog potresom, istiskuje vodu na površinu. Isto tako, čestice tla se u tom slučaju počinju kretati slobodno te se u osnovi njihovo kretanje doima poput kretanja tekućine, prenosi iflscience.com.

Konačno riješen misterij potresa iz 1872. godine

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook