Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izluđivao' znanstvenike

Konačno riješen misterij potresa iz 1872. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je to događaj za kojeg je jedan političar iz Seattlea rekao da je riječ o potresu koji jednostavno ne želi biti miran. Primirili su ga američki geolozi nakon 142 godine.

"Više od četiri desetljeća ljudi pogađaju gdje je točno bio epicentar potresa iz 1872. godine. Biti u stanju konačno odrediti njegovu lokaciju na karti bilo bi iznimno značajno u procjenjivanju seizmičke opasnosti za državu Washington", ističe Craig Weaver, regionalni šef Američke gološke službe.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Vrtača u Karapinaru Tko se sjeća rupa na Baniji? VIDEO Izgleda poznato? Divovski krater zjapi u Turskoj - 37 metara širok, 12 metara dubok: Stručnjak objasnio ima li veze s potresom

U vrijeme kad se potres dogodio, nisu postojali instrumenti koji bi mjerili njegov intenzitet, no procjene su da je bila riječ o potresu jačine između 6,5 i 7,5 stupnjeva, što bi značilo da je riječ o najjačem potresu u povijesti države Washington, prenosi Tri City Herald.

"Bez obzira kako to definirati, bio je to velik potres. Osjetio se od Montane i Britanske Kolumbije, sve do Oregona i Sjeverne Kalifornije", rekao je goelog USGS-a Brian Sherrod, koji je bio na čelu potrage za točnom lokacijom potresa.

Potres se dogodio 14. prosinca 1872. godine u večernjim satima.

U 70-im godinama prošlog stoljeća, mnoštvo konzultanata koje su unajmile kompanije s ambicijama za izgradnjom nuklearnih elektrana u državi Washington, pokušali su odrediti točnu lokaciju potresa, ali bez uspjeha. Niti jedan od tih nuklearnih projekata nije htio potres iz 1872. u svojem dvorištu.

Rezultat je bila serija izvještaja, koji su navodili središte potresa uzduž i porijeko predjela Cascades, kao da je riječ o ping-pong meču. Jedan političar iz Seattla nazvao je događaj "potresom koji jednostavno ne želi ostati na mjestu". Nitko, naravno, nije pronašao točno mjesto potresa.

Počevši prije šest godina, Sherrod je sa sobom donio novi instrument, lidar (laserski radar), koji je geolozima omogućio da naprave topografske snimke područja na način da maknu svu vegetaciju sa slike. Riječ je o metodi kojom laserske zrake udaraju u tlo te se analizira način na koji se signali vraćaju nazad prema zrakoplovu u kojem se nalazi lidar.

Prve snimke nisu pokazale ništa pa je USGS zatražio još jedan prelet područja 2013. godine. "Kad smo pregledali te snimke, jednostavno je iskočio", rekao je Sherrod. Riječ je bila o jedva primjetnom grebenu visine nekoliko stopa, koji je vijugao krajolikom punih pet kilometara. Sherrod mu je dao naziv Rasjed Spencer Canyona.

Zasad nije razjašnjeno kakve implikacije pronalazak točnog mjesta potresa starog 142 godine ima za sigurnost izgradnje nukleanih postrojenja i odlagališta nuklearnog otpada, ili nuklearku Columbia Generating Station, koja je jedina u državi Washington.

Seizmička sigurnost u sklopu te nuklearke trenutno se procjenjuje, a izvještaj će biti podnesen 2015. godine. Sad kad se zna gdje je udario najjači potres u povijesti te državi, to će samo pomoći u sigurnosnoj procjeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene