Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Minska polja'

VIDEO: 'Crvena prijetnja' - na farmama eksplodirale lubenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak poljoprivrednika iz kineske provincije Jiangsu prijavilo je štetu na svojim poljima lubenica. Oko 45 hektara u potpunosti je uništeno jer lubenice same od sebe - eksplodiraju.

 

Pročitajte i ovo Lubenice - 3 Šire se bolesti Zbog obilnih kiša nikad manje omiljenog ljetnog voća: Na nekim mjestima su tek veličine oraha Lubenica ili dinja? - 2 Ima naziva koliko i koštica Lubenica, dinja ili neko treće ime? Provjerite kako se kod vas naziva omiljeno povrće

Kineska televizija je izvijestila o ovim neobičnim 'minskim poljima', a krivnju najvjerojatnije snose sami poljoprivrednici. Pretpostavlja se naime, kako su nasade 'predozirali' kemijskim sredstvima za bolji i brži rast.

Rast cijena lubenica mnoge je poljoprivrednike proteklih godina nagnao da ih počnu uzgajati. No, želja za brzom zaradom pretvorila se u fijasko. 

Poljoprivrednik Liu Mingsuo ostao je bez 3 hektara lubenica. '7. svibnja izbrojao sam ih 80 koje su eksplodirale, a već popodne ih je bilo preko stotinu. Dva dana kasnije više nisam ni brojao', kazao je Liu koji je, baš kao i svi poljoprivrenici kojima se ovo dogodilo, po prvi puta koristio kemijsko sredstvo za brži rast - forklorfenuron.

One koje su ostale čitave Liu je prodao na tržnici. No, i one su, kaže, na sebi imale tragove korištenja forklorfenurona - bile su vlaknaste, čudnog oblika, a sjemenke su većinom, umjesto crne bile bijele boje.

U Kini nije zabranjena upotreba forklorfenurona, a on se koristi i u SAD-u na nasadima kivija i grožđa. Kineske vlasti sumnjaju kako su poljoprivrednici na svoju ruku koristili i forklorfenuron, ali i neka ilegalna sredstva, a vrlo je vjerojatno i kako su mijepali pesticide i gnojiva.

Profesor agronomije Wang Liangju posjetio je 'minska polja'. On tvrdi kako je forklorfenuron u potpunosti siguran ako se koristi kako treba. Za AP je kazao kako je u ovom slučaju nije korišten na vrijeme, tj. korišten je prekasno, a kiše koje su zaredale dodatno su povećale rizik od pucanje voća. 'No, da su forklorfenuron koristili na vrlo mladom voću ne bi bilo nikakvih problema. A i vrsta lubenica koju su sadili inače je sklona pucanju, 'eksplozivna lubenica' joj je čak i nadimak', kazao je profesor Wang.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene