Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz mora zanimljivosti

Bizarnosti koje su obilježile 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklu godinu, svijet će zapamtiti po recesiji i krizi globalnih razmjera, nemirima, nasilju i katastrofama, no to nisu jedini događaji, koji su plijenili pažnju čitatelja širom svijeta. Iz rubrike zanimljivosti, donosimo vam presjek nekih od najbizarnijih događaja.

Počet ćemo s Geneom Roddenberryjem, tvorcem jedne od najuspješnijih hollywoodskih TV serija - Zvjezdanih staza, čiji su posmrtni ostaci, kako je u siječnju objavila tvrtka Celestis, poslani u svemir na posljednji počinak. Roddenberry je umro prije 17 godina, no kako je njegova supruga Majel preminula u prosincu prošle godine, njihov dogovor, da se njihovi posmrtni ostaci pošalju na vječan počinak u svemir, mogao je stupiti na snagu, a za sve se pobrinula tvrtka Celestis. Majel je za života izrazila želju da sa suprugom 'poleti u svemir', a njihovi ostaci stavljeni su kapsulu, koju je raketa odnijela u svemir. U kapsuli se nalaze i poruke Roddenberryjevih obožavatelja koji su mu posljednji pozdrav mogli poslati putem internetskog portala www.celestis.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremeplov - 3. ožujka Na današnji dan – Otkrivena nafta u Saudijskoj arabiji, prva snimka u povijesti rock'n'rolla... I još puno toga!... I još puno toga! Slika nije dostupna Na današnji dan Prije 52 godine postavljen rekord koji živi do danas...

Lee Redmond, posljednji je put nokte odrezala još davne 1979. godine, a sve do veljače ove godine, ta je Amerikanka bila ponosna vlasnica najduljih noktiju u svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Naime, ona je u veljači ove godine doživjela prometnu nesreću, u kojoj je slomila pomno njegovane i čuvane nokte, čija je ukupna dužina iznosila više od 8,5 metara. Najduži nokat bio joj je na palcu desne ruke i iznosio je oko 65 centimetara. U automobilskoj nesreći Redmond je zadobila teške tjelesne ozljede, no nisu bile opasne po život.

Rendžer koji lavovima golica testise

U veljači smo upoznali i Alexa Larentyja, rendžera iz rezervata u Johannesburgu, koji lavovima golica testise. Larentyjeva slika kako lava Jamu drži za testise, dok ovaj nezainteresirano gleda na drugu stranu, obišla je svijet, a njegov bizaran 'talent', možda može objasniti i činjenica kako je prije radio u cirkusu. 'Slike su stvarne,! Griješe svi oni koji misle da životinje treba pripitomiti', izjavio je tada Alex i zaradio mjesto među ovogodišnjim najbizarnijim događajima.

Da je internet dostupan svima, već je dobro poznata činjenica, kao i ona da se njime svatko može služiti, no svijet je iznenadila trogodišnja Pipi Quinlan iz Stanmore Baya pored Aucklanda na Novom Zelandu, kupivši na internetskoj dražbi, ni manje ni više, nego bager. Nestašna je djevojčica dobila na dražbi nesvjesno ponudivši 20.000 dolara. Njezini roditelji primijetili su da nešto ne valja, kad im je stigla elektronska pošta u kojoj je bila obavijest s porukom kako će im se kupljeni bager svidjeti. Majka je nazvala aukcijsku kuću koja je uvažila njeno odustajanje od bagera, a mala Pipi će ubuduće teže dolaziti do računala.

Muškarac drugi put rodio dijete, Indijci vjenčali žabe

Ove smo godine, u lipnju mogli svjedočiti i drugom porođaju prvog trudnog muškarca, koji je rodio zdravog dječaka. 35-godišnji Thomas Beatie, kontroverzni muškarac, samo godinu dana ranije, rodio je i kćer Susan Juliette. Oboje djece doji njegova supruga Nancy. Fotografije njegove trudnoće prenijeli su svi svjetski mediji, a njegovu priču posebno je pratila američka medijska kuća ABC. Rođen kao žena imenom Tracy, Beatie se podvrgao operaciji promjene spola i terapiji testosteronom, no zadržao je reproduktivne organe. Zakonski se vodi kao muškarac, otkad je završio tretman testosteronom i otkad su mu kirurškim putem odstranjene grudi.

Kako bi oraspoložili boga Indru, Indijci iz mjesta Nagpuru, pomno su odabrali dvije žabe iz različitih močvara i svečano ih vjenčali, kako bi im spomenuto božanstvo donijelo kišu i prekinulo nesnosne vrućine. Dio stanovnika Indije vjeruje kako se navedenim činom boga kiše udovoljava te kako on zbog toga regiju može i 'počastiti' monsunom, a tijekom procesije na kojoj su sudjelovali gotovo svi mještani, veselo se navijalo, sviralo i pjevalo. Vrućine u toj zemlji znaju doseći i temperature od 40 stupnjeva, no kako je lipanj, u kojem su mještani Nagpura i vjenčali spomenute žabe, mjesec kad počinje i sezona monsuna, njihove molitve bile su brzo uslišene.

Biće iz kanalizacije

Početkom srpnja, svijet je obišla snimka bića nalik na izvanzemaljca, koje živi u kanalizaciji u Sjevernoj Karolini. Ipak, tim znanstvenika zaključio je kako je neobično biće rijedak križanac crva, koji reagira na jako svijetlo, poput kamere montirane na robotsko vozilo, koje provjerava kanalizacijske cijevi. Zanimljivo je i to što se ti crvi, u dehidriranom stanju prodaju kao hrana za ribice u specijaliziranim trgovinama. Snimku je u vrlo kratkom vremenskom roku pogledalo čak 3,3 milijuna posjetitelja, a mi vam je ovim putem ponovno pokazujemo i podsjećamo na sve bizarne oblike života, u režiji Majke prirode.

Ove godine svjedočili smo i prvom vjenčanju u svemiru, a taj si je luksuz priuštio par iz Brooklyna u New Yorku, Noah Fulmor i Erin Finnegan. Oni su prvi ljudi koji su postali bračni par u bestežinskom stanju, a to im je omogućio let 'Zero G', zrakoplovom Boeing 727-200, u lipnju ove godine. Ceremonija je trajala gotovo osam minuta, za vrijeme kojih se par izokrenuo 15 puta. Vjenčao ih je osnivač kompanije Zero G i bivši astronaut, Richard Garriott. 'Neki su trenuci bili upravo onakvi kakvim sam ih zamišljao. Bačeni buket letio je kao na usporenoj snimci', rekao je ushićeni 31-godišnji Noah, po povratku na čvrsto tlo.

Poljak snimio Jetija? Krave počinile kolektivno samoubojstvo?

Krajem kolovoza, jedan mladić iz Poljske tvrdio je kako je svojom videokamerom snimio Jetija. 27-godišnji Piotr Kowalski iz Varšave, medijima je tvrdio kako je neobično veliko dlakavo biće zabilježio u Tatrama. Tvrdi kako su mu i lokalni stanovnici govorili da se u planinama nalazi neobično biće, ali da im nije vjerovao, sve dok ga i sam nije snimio. Piotrova snimka predana je na ispitivanje u fundaciju Nautilus, koji se bavi neobjašnjivim fenomenima, no Robert Bernatowicz iz Fundacije, objasnio je kako kamera toliko trese da je nemoguće razaznati što bi to bilo na snimci, već da se mora otići na samo mjesto događaja. Je li ova bizarna priča mladića iz Poljske istinita i je li on uistinu snimio Jetija, do danas je još uvijek nepoznato.

Krajem kolovoza švicarske farmere zaprepastio je pronalazak stada od 28 krava, koje su misteriozno završile u ponoru, na dubini od oko stotinu metara. 'U svojih 30 godina koliko se bavim radom na farmi, nikada nisam vidio da je krava pala s ove litice, a sada se čini kako čekaju u redu da se s njega bace', rekao je 46-godišnji Bernd Eberhardt, a njegove riječi prenijeli su mnogi svjetski mediji. Iako je policija pokrenula istragu, mediji su istog trenutka ovaj bizaran događaj okarakterizirale kao 'kolektivno samoubojstvo'.

Ponosna majka čeka 19. prinovu

Sljedeća zanimljivost, na koju vas podsjećamo, dogodila se u američkoj saveznoj državi Arkansas početkom rujna, gdje je 42-godišnja Michelle Duggar čekala dolazak na svijet svojeg devetnaestog djeteta. Posljednju trudnoću, kako je sama priznala, zapravo nije planirala. Ponosna majka 18-ero djece, tada je rekla kako joj trudnoća prolazi kao i sve do sada te da ne osjeća nikakve komplikacije. Michelle je samo dvaput rodila blizance do svoje 21 godine.

Dječaci kamenovali stvorenje 'Golluma' u panami

Možda i najbizarniji događaj ove godine dogodio se sredinom rujna pored jezera Panama, blizu mjesta Cerro Azula, gdje je nekoliko dječaka napalo 'čudovište'. Stvorenje, čije su slike obišle svijet, zbog svojeg neobičnog izgleda odmah je prozvano Gollum, prema poznatom liku iz Tolkienove trilogije. Navodno je samo 'banulo' ispred dječaka izlazeći iz pećine skrivene iza obližnjeg slapa. Prestravljeni stvorom i njegovom iznenadnom pojavom, dječaci su to shvatili kao prijetnju te su u panici posegnuli za kamenjem i njime ga nasmrt kamenovali te uslikali mobitelima. Leš mrtvog stvora potom su bacili u jezero, no nakon nekoliko dana sve su ispričali roditeljima, koji su doslovce zanijemili kad su došli do obale jezera. Panamski stručnjak iz nacionalnog ureda za zaštitu okoliša, Melquiades Ramos, rekao je lokalnim medijima kako će se istražiti porijeklo ovog nepoznatog bića. Zoolog Jacobo Arauz, s druge strane, već je tad ponudio jedino moguće rješenje za sluzi prekriveno, ćelavo stvorenje, a to je da se radi o mutaciji, i to vjerojatno ljenjivca.

Krajem rujna u Indoneziji je rođena, vjerojatno jedna od najvećih beba na svijetu, dužine 62 centimetra i težine čak 8,7 kilograma, što je tek nešto manje od prosječne težine jednogodišnjeg djeteta. Dječak je rođen carskim rezom, no zbog veličine, namučio je i majku i liječnike, koji su rekli kako mališan ima velik apetit te da plače drugačije i glasnije od ostalih beba. Kako je 41-godišnja majka bolovala od dijabetesa, liječnici su zaključili, da je to povećalo rizik od rođenja bebe veće od prosječnih. Maleni Muhammad Akbar Risudin, trenutno drži rekord u Indoneziji, no svjetski rekord drži beba rođena još davne 1879. godine, čija je težina iznosila nevjerojatnih 10,8 kilograma, ali je živjela na žalost samo 11 dana.

Dječak kojeg je 'poslao' Allah

Za kraj vas podsjećamo na priču, koju su prenijele svjetske agencije u listopadu, a radi se o neobičnoj snimci devetomjesečnog dječaka s juga Rusije, kojem se stihovi iz Kur'ana svakih nekoliko dana pojavljuju na tijelu te potom isto tako nestaju. Pojavu stihova na 'čudotvornom dječaku', kako je prozvan maleni Ali Jakubov, potvrdili su i vjerski vođe ruske pokrajine Dagestana. Dječak s obitelji živi u gradu Kizlyaru, a njegovu kuću hodočasti na tisuće ljudi, koji vjeruju da im se preko dječaka obraća sam Allah. Jakubova 26-godišnja majka, novinarima je tada rekla kako se njezin sin razboli svaki put kad se stihovi pojave. Vjeruje kako joj je sam Allah poslao sina, kako bi čuvao svoj narod od zla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene