Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši marinac Roman Baca odlučio je svoje ratne uspomene oživjeti baletnom koreografijom.


Nakon služenja u Iraku, Baca je osnovao plesnu skupinu Exit 12. Balet je njegova velika ljubav, a prije nego li se 2000. godine priključio marincima, ples je i studirao. 'Kada si plesač, trebaš se moći umjetnički izražavati. A u Iraku nismo mogli plesati. Stalno smo patrolirali. Mislim da je ples najbolji način da svoja iskustva prenesem drugima', pojasnio je Baca.

Vezani članci Redovi uoči Orašara - 1 Internetska stranica je pala, ali oni nisu: Karte za Orašara građani iz svih dijelova Hrvatske čekali satima Boris Johnson Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

Kada se vratio kući, Baca se teško prilagođavao civilnom životu. Nije vidio smisao svog života, a onda se s djevojkom odlučio na osnivanje plesne skupine. Svoj prvi balet pod nazivom 'Habibi Hhaloua' sam je napisao i koreografirao. Govori o dnevnoj rutini vojnika u Iraku.

>> Dječak pleše balet iako su mu amputirane ruka i obje noge

Svoj zadnji rad 'Povratak kući' temelji na emocijama žena, djevojaka i članova obitelji koji se moraju nositi s činjenicom da su njihovi voljeni u opasnosti, piše Reuters. Kad je 'Povratak kući' bio po prvi put izveden u New Yorku, spazio je dva marinca u publici. 'Otišao sam do njih. Jedan mi je rekao, čovječe ja sam bio tamo. Bio sam u Iraku i hvala što si ispričao našu priču. Drago mi je da je netko prenio naše iskustvo', dodao je Baca.

Rekao je kako mu nakon izvedbe uvijek prilaze građani koji s njim dijele priče svojih najmilijih koji služe negdje u inozemstvu. Novi balet, koji je u pripremi, biti će o vojnicima koji pate od PTSP-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju