Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekord koji i danas stoji

VIDEO Bilo jednom davno: Vlak na mlazni pogon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlak na mlazni pogon, zvuči suludo, zar ne? Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, ne samo da to nije bilo suludo, već je bilo i testirano.

Uz pomoć General Electrica, Don Wetzel iz Njujorške središnje željeznice, 1966. godine na šasiju lokomotive montirao je dva mlazna motora. Rezultat je bio vlak koji je u to vrijeme jurio 293 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi

>> Italija predstavlja najbrži vlak u Europi

Wetzel je u ljeto 1966. s inženjerima GE-a uzeo mlazne motore s bombardera i pričvrstio ih na krov lokomotive, koja je zatim pojurila ravnijim dijelom željezničke pruge u Ohiju te postavila novi brzinski rekord Sjeverne Amerike, koji stoji neoboren za to područje i dan danas, prenosi Business Insider.

Wetzelov vlak, s francuskim TGV 001, ostaje najbrži vlak na vlastiti pogon, jer za razliku od električnih vlakova, navedeni nose svoje gorivo.

'Zapravo smo postigli brzinu od 314 kilometara na sat, a kad smo prolazili kroz mjernu točku smo zapravo već usporavali. Svi su mislili kako je smiješno to što smo oborili svjetski rekord tijekom usporavanja', kaže Wetzel.

Ipak, njegov projekt nije doživio komercijalni uspjeh i ubrzo nakon rekorda je demontiran. U priloženom videu možete vidjeti mlazni vlak na djelu, a ako vam se ne da gledati predstavljanje, prevrtite na 7 minutu, gdje možete vidjeti vlak u akciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene