Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okretanje u krevetu

VIDEO Ovo su najbizarniji poremećaji sna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okretanje po krevetu u snu i nemirno spavanje često vodi prema lošem i nekvalitetnom snu te mamurnom jutru. Dok spavamo, naš mozak zapravo je vrlo aktivan, dok su naša tijela u stanju odmaranja. Dok većina nas može kontrolirati san, postoje oni koji pate od poremećaja sna.

Samo u SAD-u, prema podacima CDC-a (Center for Disease Control), između 50 i 70 milijuna odraslih Amerikanaca ima poremećaj sna. U priloženom videu možete vidjeti 5 bizarnih poremećaja sna zbog kojih mnogi provedu noći bez kvalitetnog sna.

1. Kleine-levinov sindrom ili bolest uspavane ljepotice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje u Hrvatskoj LOŠE SPAVAMO I NA SELU I U GRADU Puno toga remeti nam san Slika nije dostupna Fizička senzacija VIDEO Ljudi koji šapću najnoviji su hit na internetu!

Ovaj poremećaj se manifestira kod pacijenata na način da oni provedu većinu dana spavajući, a takve epizode mogu potrajati i nekoliko tjedana zaredom. Pretjerano spavanje prati i promjena obrazca ponašanja.

2. Seksomnija ili seks u snu

Riječ je o stanju u kojem osoba ima seksualni odnos dok spava, a javlja se u trenutku kada je dio mozga budan, dok ostali dijelovi spavaju. Može biti riječ tek o poljupcima, a s druge strane, može biti riječ i o tvrdom seksu u snu.

3. Poremećaj dnevnog ritma

Riječ je o poremećaju koji se kod pacijenata manifestira na način da njihovo tijelo ne djeluje po 24-satnom dnevnom režimu. Zbog toga su čitavo vrijeme u takozvanom 'jet-lag' stanju.

Evo za što je mozak sposoban i dok spavamo!

4. Narkolepsija

Nerkoleptici padaju izravno u REM fazu sna. Najčudnije jest to da se taj napadaj spavanja može dogoditi bilo kad pa čak i dok se bave normalnim svakodnevnim aktivnostima.

5. Sindrom iznenadne smrti

Zasigurno najstrašniji među bizarnim poremećajima sna, jer uzrokuje smrt u snu i to kod mladih i zdravih ljudi, ponajviše mladih muškaraca istočne Azije. Manifestira se zapravo jednostavno, osoba zaspe i više se nikada ne probudi.

Pogledajte video.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene