Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan spavanja

Trećinu života provedemo spavajući, a ne obraćamo pozornost na kvalitetu sna

Mozak (Foto: Getty Images)
Mozak (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Petrana Brenčić Petrana Brenčić Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Vidović Domagoj Vidović Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Getty Images) Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Mozak (Foto: Getty Images) Galerija 1/4 >>
Umiriti misli i naspavati se, znaju oni koji imaju problem sa spavanjem, nije uvijek tako jednostavno.

Dok se u snu najčešće smiruju misli, brojni ljudi to ne mogu. U Klinici za psihijatriju "Vrapče" obavljaju se brojni pregledi koji otkrivaju problem sa spavanjem, kao što je to na primjer apneja.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

"Moramo biti dobri prema sebi. Moramo biti svjesni da imamo psihički aparat koji sve to proživljava u noći", osvrnula se na ljudski mozak ravnateljica Klinike za psihijatriju "Vrapče", doc. dr. sc. Petrana Brečić.

Dok masovno starija populacija spava po noći i pokoji sat po danu, brojni su oni koji svoj san ne cijene pa nakon alarma ostanu u krevetu još neko vrijeme.

"Mudrije je ustati iz kreveta, nego se nastaviti mrcvariti ili do 9 sati biti u krevetu i nešto površno spavati", rekao je doc. dr. Domagoj Vidović, predstojnik Zavoda za psihofiziologiju Klinike "Vrapče".

No, ima onih i koji se probude i nakon toga više ne mogu zaspati. Struka ima rješenje i za to.

"Kad vidimo da nećemo brzo zaspati, potrebno je ustati i obaviti neku fizički manje zahtjevnu aktivnost te se nakon toga vratiti u krevet", pojasnio je Vidović.

Nakon plitkih faza spavanja tone se u duboku fazu nakon koje se vraća u pliću. Nakon nje dolazi REM faza u kojoj ostajemo.

"Osoba se treba javiti somnologu kada intenzitet poremećaja spavanja uzrokuje pad u funkcionalnosti", kazao je Vidović.

Trećinu života spavamo.

"Kad smo u kakvom problemu, onda nam je san najteži, to jest, najteža nam je noć. Za lakše utonjavanje u san treba isprobati pustiti neku muziku ili pokušati čitati", dodala je ravnateljica Brečić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene