Umiriti misli i naspavati se, znaju oni koji imaju problem sa spavanjem, nije uvijek tako jednostavno.

Galerija Domagoj Vidović Petrana Brenčić Ilustracija (Foto: Getty Images) +0 Mozak (Foto: Getty Images)

Dok se u snu najčešće smiruju misli, brojni ljudi to ne mogu. U Klinici za psihijatriju "Vrapče" obavljaju se brojni pregledi koji otkrivaju problem sa spavanjem, kao što je to na primjer apneja.

Vezani članci Ilustracija Raste broj smrtnih slučajeva od bakterijske zaraze: Vlasti šalju upozorenje liječnicima, tisuće roditelja povlači djecu iz škole Vladimir Putin na sastanku s Miguel Diaz-Canelom FOTO/VIDEO Sastanak koji je potaknuo nova nagađanja o bolesti: U fokusu opet govor tijela Vladimira Putina

"Moramo biti dobri prema sebi. Moramo biti svjesni da imamo psihički aparat koji sve to proživljava u noći", osvrnula se na ljudski mozak ravnateljica Klinike za psihijatriju "Vrapče", doc. dr. sc. Petrana Brečić.

Dok masovno starija populacija spava po noći i pokoji sat po danu, brojni su oni koji svoj san ne cijene pa nakon alarma ostanu u krevetu još neko vrijeme.

"Mudrije je ustati iz kreveta, nego se nastaviti mrcvariti ili do 9 sati biti u krevetu i nešto površno spavati", rekao je doc. dr. Domagoj Vidović, predstojnik Zavoda za psihofiziologiju Klinike "Vrapče".

No, ima onih i koji se probude i nakon toga više ne mogu zaspati. Struka ima rješenje i za to.

"Kad vidimo da nećemo brzo zaspati, potrebno je ustati i obaviti neku fizički manje zahtjevnu aktivnost te se nakon toga vratiti u krevet", pojasnio je Vidović.

Nakon plitkih faza spavanja tone se u duboku fazu nakon koje se vraća u pliću. Nakon nje dolazi REM faza u kojoj ostajemo.

"Osoba se treba javiti somnologu kada intenzitet poremećaja spavanja uzrokuje pad u funkcionalnosti", kazao je Vidović.

Trećinu života spavamo.

"Kad smo u kakvom problemu, onda nam je san najteži, to jest, najteža nam je noć. Za lakše utonjavanje u san treba isprobati pustiti neku muziku ili pokušati čitati", dodala je ravnateljica Brečić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju