Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doba dana ili noći, čini se, bitan je faktor, kada odlučujemo kada uzeti lijek koji nam je izdan na recept.


Doba dana ili noći može postati važan faktor pri određivanju kada uzeti lijek koji nam je propisan. Istraživanje je naime pokazalo da različiti dijelovi tijela postanu aktivni u različito vrijeme. Zato znanstvenici sugeriraju da lijekove uzimate u pravo doba dana ili možda neće djelovati.

Vezani članci Članice EU-a vidjele su što treba mijenjati u opskrbi ljekova uslijed nestašice u koronakrizi Dugovi rastu do 5,7 milijardi kuna: "Svaka peta bolnica prestala je s plaćanjem. Nalazimo se na točki pucanja" Oblaci i promjena vremena (Davor Puklavec/PIXSELL) Vrhunac hladnog vala je iza nas: Stižu ugodnije temperature, ali i - više oblaka i kiše

Po prvi put znanstvenici su mapirali dnevne i noćne obrasce aktivnosti gena u desetak organa i tkiva u tijelu i pritom naišli na neočekivane promjene koje bi mogle utjecati na lijekove za te dijelove tijela. Za jetru se ispostavilo da ima najjači 24-satni ciklus, a najaktivnija je u kasnim večernjim satima, malo prije ponoći. Geni nadbubrežne žlijezde najaktivniji su u ranim jutarnjim satima, odmah nakon šest sati, pokazala je studija.

Imate loš zadah? On može biti znak velikog zdravstvenog problema!

Iako je istraživanje provedeno na laboratorijskim miševima, znanstvenici vjeruju da su rezultati vjerojatno relevantni za pacijente koji uzimaju propisane im lijekove koji ciljaju na određene dijelove tijela.

Znanstvenici su otkrili da je aktivnost oko polovice gena miševa predvidljivo oscilirala tijekom 24 sata. U međuvremenu, većina najkorištenijih lijekova na repcept dizajnirana je kako bi ciljala proteine koje kontroliraju ovi oscilirajući geni, a u tijelu pak imaju relativno kratak vijek trajanja.

Uzimanje lijeka u određenom trenutku dana ili noći može biti kritično jer lijek može imati relativno ograničene vremensko razdoblje u kojem se poklapa s djelovanjem ciljanog organa jer, kako sugerira studija, različiti lijekovi djeluju u različito vrijeme, ovisno o aktivnosti našeg tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook