Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Leteći iznad pokrajine Nazca u Peruu, pilot nije mogao vjerovati kada je ugledao gigantske crteže. Arheolozi su potom istražili ove geoglife...


Početkom kolovoza pilot Eduardo Herrán Gómez de la Torre letio je nad pokrajinom Nazca u Peruu kada je ugledao fascinantan prizor - gigantske crteže na tlu koji se protežu na oko 450 četvornih metara. Ove takozvane geoglife otkrila je snažna pustinjska oluja, a smatra se kako su stari dvije tisuće godina.

FOTO Arheolozi oduševljeni ovim otkrićem!

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Ministrica se cijepila preko reda pa podnijela ostavku: "Bila je to velika pogreška" Slika nije dostupna FOTO Arheolozi oduševljeni ovim otkrićem!

Vjeruje se kako pripadaju kulturi Paracasa, narodu koja se u Peruu javlja 800 do 100 godine prije Krista. Znanstvenik smatra da otkriveni geoglif prikazuje 60 metara dugačku i četitri metra široku zmiju koja se nalazi nedaleko od geoglifa slavne ptice. Osim zmije, uočeni su i crteži ljame, ptice i nedefinirane cik-cak linije.

"Iako je njihova svrha nije definitivno poznata, nacrt jasno kazuje svečanu namjenu, te i činjenicu kako su kontinuirano korištene nekoliko stoljeća, možda u iskazivanju časti prema planini ili vodi', rekao je Edward Ranney. Arheolozi smatraju da će ovo otkriće doprinijeti saznanjima o drevnom narodu Nazca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook