Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podvrgnut istraživanju

Tvrde da im se seksualni identiteti mijenjaju više puta u istom danu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laura Case, studentica neurologa Vilayanura Ramachandrana tvrdi da je otkrila novi oblik transseksualnosti, odnosno skupinu žena i muškaraca koji kažu da im se seksualni identitet često mijenja iz jednog spola u drugi.

Promjene se, kažu, događaju čak i u istom danu, pri čemu imaju doživljaj fantomskih sekundarnih spolnih karakteristika i organa spola kojem biološki ne pripadaju. Svoje otkriće objavila je u časopisu Medical Hypotheses.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci?

'Ponekad se ujutro probudim i mislim da imam penis, ili da nemam grudi. Tada se obično rasplačem i ne mogu ustati iz kreveta, jer znam da ću kada ustanem shvatiti da nije zaista tako, i da me moj um vara. A to je zapravo čudno, jer obično uopće ne želim imati penis', ispričala je jedna ispitanica, piše Huffington Post. Studija je obuhvatila ukupno 36 ispitanika, od čega njih 11 anatomski ženskog spola.

Case je na ovu vrstu ljudi naišla istražujući fenomen fantomskih udova nakon transplantacije, i ono što ju je kod njih zaintrigiralo bio je fenomen doživljaja fantomskih spolnih organa, ali kasnije je ustanovila da se kod ovakvih ispitanika s promjenom doživljaja vlastitog spola mijenja i cjelokupan doživljaj svijeta koji ih okružuje i odnos prema njemu.
'Kada se osjećam kao muško, i vidim nekog kako plače, obično pomislim: 'saberi se', a kad se osjećam kao žensko, prije pomislim 'jadničak!', ispričala je ispitanica.

Testiranja su pokazala i da ispitanici u 'muškom' stanju svijesti bolje obavljaju zadatke u kojima je tipično bolji muški spol, kao što su orijentacija u prostoru i gađanje strelicama u metu, dok se u 'ženskom' stanju svijesti bolje snalaze u 'ženskim' zadacima kao što su verbalne zagonetke.

Vilayanur Ramachandran ovo je istraživanje podržao, ali je napomenuo da su ti rezultati 'sugestivni, ne i konačni'. Tek predstoje ispitivanja kojima treba isključiti mogućnost disocijativnog poremećaja identiteta, poznatijeg kao 'višestruka ličnost' i utvrditi jesu li promjene osjećaja spolnog identiteta kod ispitanika izazvane fizičkim promjenama, kao što su promjena nivoa hormona, ili aktivnosti mozga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene