Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plahe životinje

FOTO Ugrozilo ih otapanje leda, nasukali se na obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morževima, koji teže tonu i pol do dvije, su potrebne sante leda kako bi se za vrijeme plivanja mogli odmoriti.

Oko 35 tisuća pacifičkih morževa nasukalo se na jednoj plaži na sjeverozapadu Aljaske.
Za razliku od tuljana, morževima koji teže tonu i pol do čak dvije trebaju sante leda kako bi se mogli odmoriti dok plivaju u potrazi za hranom. Stoga znanstvenici pretpostavljaju kako ih je upravo topljenje leda i povlačenje santi daleko od obale natjeralo da pristanu na obalu uz Point Lay, inače eskimsko naselje, piše Independent.

Golemo krdo morževa snimio je 'National Oceanic and Atmospheric Administration' (NOAA) tijekom svojeg redovnog obilaska arktičkog morskog područja. Morževi su se počeli okupljati početkom rujna kada ih je bilo samo 1500 no kroz nekoliko tjedana broj je narastao na više od 30.000 kako se procjenjuje.

Stručnjaci su zamolili pilote da lete na visinama ili daljinama većim od 600 metara od kolonija životinja. Preporučena udaljenost za helikoptere još je veća - 900 metara - jer stvaraju veću buku.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Slika nije dostupna Milijunsko preseljenje Prijete im snažni valovi: 'Vaša priča će pomoći da svijet shvati što se ovdje događa'

Turisti ostali u šoku nakon što su je ugledali...

Morževi su, naime, plahe životinje i nisu navikli na život u velikim, gusto naguranim skupinama. Većina jedinki u vodama Chukchi u ovo doba godine su ženke s mladuncima. Stoga postoji velika opasnost da bi mladunci mogli nastradati u stampedu.

Margaret Williams, direktorica u NOAA, kazala je kako je viđeni fenomen s morževima još jedan nevjerojatan znak dramatičnih klimatskih promjena koje su dovele do topljenja arktičkog leda.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene