Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRUGOVI U PUSTINJI

FOTO - RIJEŠEN MISTERIJ?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci koji su proveli posljednju studiju odbacili su termite kao krivce za nastanak misterioznih krugova u Namibiji.

Misteriozni krugovi na travnjacima u Namibiji desetljećima zbunjuju znanstvenike. U najnovijem pokušaju da ih objasni, skupina istraživača okrenula se snimkama iz zraka.

Pročitajte i ovo Zaraslo Sredisće - 3 Brine li itko? "Tomaševiću, jesmo li mi u džungli ili u Zagrebu?" Dijelovi metropole opet su nepokošeni Igor Peternel kosio travu - 2 Igor Peternel VIDEO Šou pred Zagrebačkim holdingom: Zastupnik uzeo kosilicu pa kosio travu

Otkrili su da krugovi nastaju u iznenađujuće pravilnom ritmu, što bi moglo isključiti popularnu teoriju da su njihovi kreatori termiti, piše LiveScience.com.

'Pojava takvih obrazaca u prirodi je vrlo neobična', rekao je istraživač Stephan Getzin. Krugove okružuje uspješna vegatacija, njihov promjer iznosi i do 20 metara, a mogu postojati do 75 godina.

Misterij Jadrana: Kakvi su to podmorski krugovi kraj Dugog otoka?

Posljednjih godina znanstvenici su ponudili razne hipoteze zašto se formiraju, a prema jednoj od njih odgovorni su termiti koji se hrane korijenom trave i stvaraju karakteristične prstenove.

Getzin pak tvrdi da su termiti obično raspoređeni u nepravilnim nakupinama u divljini i da nisu mogli stvoriti tako dosljedne krugove.

VIDEO Čudnovati krugovi na dnu mora...

'Za sada ne postoji niti jedan dokaz koji bi potvrdio da su termiti u stanju stvoriti homogeno raspoređene strukture u tako velikim razmjerima', rekao je. On i kolege bliži su mišljenju da trava u borbi za vodu raste po samoreguliranom obrascu.

Situaciju su usporedili s rastom šuma. U mladoj šumi biljke imaju tendenciju rasti na relativno međusobno maloj udaljenosti. No tijekom godina vegetacija se smajuje pomoću samoregulirajućeg procesa tako da zrela stabla imaju dovoljno prostora i resursa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene