Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednja minuta posljednjeg dana ovog mjeseca trajat će nešto duže nego je to uobičajeno.


U 23.59 sati 30. lipnja po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC) svijet će doživjeti trenutak u kojem će minuta trajati 61 sekundu, piše News.com.au. 

Vezani članci Zagreb - Promjena vremena Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju

Takozvana 'prijestupna sekunda' dodat će se satovima kako bi se uskladili sa Zemljinom rotacijom. No rijetki su oni među 7.25 milijardi Zemljinih stanovnika koji će u tom trenutku biti svjesni promjene. Za stručnjake se, pak, radi o velikom trenutku.

Ipak, postoji prepirka je li ta sekunda uistinu bitna ili bi trebala biti otpisana. Posljednja modifikacija 30. lipnja 2012. godine bila je destruktivna za mnoge internet poslužitelje.

Znate li da zadnja minuta ove subote ne traje 60 sekundi?!

Od 1971. godine dodatna sekunda dodavana je u 25 navrata. Daniel Gambis iz Međunarodne referentne lužbe za vrtnju Zemlje, koja je zadužena za izdavanje obavijesti kada treba dodati sekundu, brani promjenu.

Kada bi se odbacila, kaže, u 2000 godina stvorila bi se razlika od sat vremena između UTC-a i vremena koje je potrebno Zemlji da napravi puni krug. 'To bi značilo, na skali od nekoliko destaka tisuća godina, da bi ljudi jeli doručak u dva sata ujutro', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook