Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Produženi vikend'

Znate li da zadnja minuta ove subote ne traje 60 sekundi?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme ne staje ni za koga - ovu će poslovicu danas testirati horolozi koji će zadnju minutu zadnjeg sata u subotu produžiti za jednu sekundu, kako bi nadoknadili sporije kretanje Zemlje. Posljednja minuta 30. lipnja 2012. godine trajat će 61 sekundu.

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend, no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. 'Prijestupna sekunda' bit će dodana svjetskim atomskim satovima kako bi održali korak s usporavanjem Zemljinog okretanja oko svoje osi.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

U subotu će na atomskim satovima stajati 23 sata, 59 minuta i 60 sekundi prije no što pokažu ponoć po greenwičkom središnjem vremenu (GMT), odnosno koordiniranom svjetskom vremenu (UTC). Ovo kratko zaustavljanje vremena nadoknadit će razliku sa Sunčevim vremenom, koje je Zemlji potrebno kako bi odradila jedan dan.

Našoj planeti treba nešto više od 86.400 sekundi kako mi napravila puni krug oko svoje osi. No, Zemlja je pod gravitacijskim utjecajem Mjeseca, Sunca te plime i oseke, usporila svoju rotaciju za jednu sekundu. Zbog te sekunde, Zemlja više nije usklađena s koordiniranim svjetskim vremenom, koje je točno čak u milijarditi dio sekunde!

Ovi superprecizni atomski satovi su opća referentna točka po kojoj svijet podešava svoje vrijeme. No, njihova preciznost, iako mnogo konstantnija od promjenjivog kretanja Zemlje oko Sunca koje određuje naše dane i noći, stvara druge probleme.

U slučaju da se povremeno ne rade prilagodbe, satovi bi išli toliko naprijed da bi Sunce nakon mnogo godina izlazilo u podne. Prijestupne sekunde imaju sličnu funkciju onoj dodatnog dana u prijestupnim godinama, čime se kalendar održava u skladu s godišnjim dobima.

Međunarodna referentna služba za vrtnju Zemlje (IERS) sa sjedištem u Parizu, zadužena je za praćenje razlike između atomskog i planetarnog vremena i izdavanje uredbi o dodavanju prijestupnih sekundi. 'Želimo oba vremena držati što usklađenijima, a kretanje Zemlje nije moguće prilagođavati', rekao je Daniel Gambis iz IERS-a.

Gambis je napomenuo da vrtnja Zemlje i njeno kretanje oko Sunca nisu nimalo konstantni. Posljednjih se godina prijestupna sekunda dodaje svakih nekoliko godina zbog sve većeg usporavanja Zemljine vrtnje. Ovo će biti 25. ovakva intervencija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene