Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naši najbliži genetski rođaci izuzetno su opaki kada napadaju.


S čimpanzama se, našim najbližim genetskim rođacima, nije za šaliti kada postalnu nasilne. Premda još ne postoji konsenzus oko toga koliko su puta snažnije u odnosu na čovjeka (najčešće se može pročitati da su jače otprilike četiri puta, op.a.), nije sporno da njihov dobro plasiran udarac može usmrtiti.

Vezani članci Djeca i ljubimci (Foto: brightside.me) - 1 Ljubimci obožavaju prinove, pogledajte ova preslatka, mazna bića Tučnjava (Foto: Screenshot/Twitter) Prozvao protivnika varalicom, ovako nasilnu reakciju nije očekivao

Prije nekoliko godina su istraživači u Ugandi čimpanze promatrali kako organizirane u grupe nemilosrdno do smrti mlate pripadnike svoje vrste zbog teritorija, a je li takvo što bio povod i ovom obračunu, nije najjasnije.

Koliko slatko, toliko i tužno: Bebe čimpanze na povodcu potrčale jedna drugoj u zagrljaj

Bilo kako bilo, posjetitelji zooološkog avrta u Atherstoneu (Engleska) imali su u nedjelju priliku vidjeti kako to izgleda kada se čimpanze međusobno stanu obračunavati, uvjeriti se u rečeno da im se najbolje maknuti s puta kada ih ulovi 'žuta minuta'.

Pogledajte i vi kako je izgledala ta 'masovnjača' koju je započela čimpanza oboljela od alopcije (povod gubitku dlaka i kod tih primata može biti stres ili trauma, op.a.)