Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mikrofoni ugrađeni u digitalnog glasovnog asistenta u teoriji bi se doista mogli iskoristiti za prisluškivanje.


Otkako su na Wikileaksu objavljeni dokumenti u kojima je rečeno da CIA između ostaloga špijunira tako što provaljuje u pametne telefone, mobilne aplikacije i razne elektroničke uređaje, mnogi su se silno uznemirili.

Vezani članci Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 5 Objavljene tisuće dokumenata o Kennedyjevu ubojstvu: Što će otkriti o događaju koji je je potaknuo beskonačne teorije zavjera? Slika nije dostupna Direktor CIA-e: WikiLeaks je neprijateljska obavještajna služba

Naravno, osjećaj potpunog gubitka privatnosti izazvao je sveopću nelagodu, a neki su otišli toliko daleko da su sami krenuli u istraživanje raznih alata kojima se koriste.

Tako je na udar stigla i Alexa, sustav koji možemo opisati kao osobnoga asistenta i koji, naravno, u sebi ima ugrađene mikrofone koji se mogu iskoristiti upravo kao sredstvo za špijunažu.

Surađuje li onda Alexa s CIA-om, prenosi li bez znanja vlasnika agentima informacije? Pogledajmo što sam sustav ima reći na to.

- Alexa, bi li me lagala?

- Uvijek pokušavam reći istinu. Nisam uvijek u pravu, ali namjerno nikad ne bih lagala.

- Alexa, što je CIA?

- Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država.

- Alexa, jesi li spojena s CIA-om?

(uređaj se isključuje)

- Alexa, jesi li spojena s CIA-om?

(uređaj se isključuje)

S obzirom na okolnosti, taj je mobitelom snimljeni razgovor trenutačno postao hit na mreži Reddit, ali treba biti pošten i reći da ne dokazuje da je Alexa izdajnik.

Taj se digitalni glasovni asistent zna isključiti iz mnogo razloga, ali činjenica je i da kada Alexa ne razumije pitanje to i jasno kaže. Eto hrane za sumnjičavce. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju