Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci za cyber sigurnost

Riznica 7 napravila golemu štetu: "Iz perspektive CIA-e, to je razorno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kodove cyberoružja koje koristi CIA i koji su, između ostalih informacija, objavljeni u sklopu takozvane "Riznice 7" (Vault 7), odnosno tisuća dokumenata procurjelih iz te agencije, WikiLeaks nije objavio. No, šteta CIA-i, tvrde stručnjaci, već sad je ogromna.

WikiLeaks nije objavio detalje koda cyberoružja u prvom dijelu objave Riznice 7, no nakon objave CIA-inih dokumenata u utorak, ta su cyberoružja u biti postala beskorisna. Isto tako, objava tih dokumenata na WikiLeaksu mogla bi unazaditi protuobavještajne timove u CIA-i "najmanje godinu dana", smatra Alex McGeorge, viši sigurnosni istraživač tvrtke Immunity Inc. koja se bavi cyber sigurnošću, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

"Svi su ti alati i tehnike sad spaljeni. CIA ih više neće koristiti, a operacije koje još uvijek koriste te alate, morat će promijeniti te alate ili u potpunosti biti napuštene", kaže McGeorge.

Stručnjaci za cyber sigurnost slažu se da hakerski arsenal CIA-e nije ni izbliza toliko sofisticiran kao onaj i NSA, ali i da nije poznato koliko je CIA u cjelosti ovisna o alatima koje za njih razvija Centar za cyber obavještajne podatke (Center for Cyber Intelligence).

Ako su se ti alati koristili naširoko u CIA-i, posljedice objave dokumenata na WikiLeaksu mogle bi biti "vrlo teške", a njihov redizajn i ponovno implementiranje moglo bi isto tako biti izrazito težak posao za CIA-u, smatra McGeorge.

"To je ogroman gubitak za CIA-u. Za mene, to je riznica s blagom", ističe Jake Williams, osnivač Randition InfoSec, tvrtke za cybrer sigurnost.

"Iz perspektive CIA-e, to je razorno. Tamo je sad sigurno u tijeku lov na krivca za to curenje", kaže Phillip Mudd, bivši dužnosnik CIA-e za protuterorizam.

Ipak, ima i onih stručnjaka koji smatraju da će CIA-i sve to biti samo dodatni poticaj za brži proces inovacija u hakerskom softveru. Jeff Bardin, glavi obavještajac u trvtki za cyber sigurnost Treadstone 71, kaže da CIA ionako uvijek traži načine za modificiranje i nadogradu postojećih rješenja.

"Bilo kakva šteta CIA-inom arsenalu bit će, u najboljem slučaju privremena", smatra Christopher Mims, kolumnist Wall Street Journala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene