Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zabačeno selo u škotskoj priprema slavlje zbog toga što NASA jednoj dolini na Marsu dala ime, koje je istovjetno imenu tog sela - Glenelg.


Selo Glenelg nalazi se na škotskim visoravnima, a kad su seljani doznali kako je dolina na Marsu nazvana isto kao i njihovo selo, odlučili su kako će to propisno i proslaviti.

Vezani članci Zabava u pubu, ilustracija Podnio ostavku nakon što se s drugim političarima ilegalno zabavljao u pubu: ''Bilo je nekoliko čaša vina i pivo u srijedu'' Nicola Sturgeon Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država"

>> NASA: Curiosity je pronašao dokaze da je Marsom tekao potok!

NASA-in rover Curiosity, koji proučava površinu Marsa, trebao bi kasnije ovog mjeseca stići u navedenu dolinu, prenosi orange.co.uk. Kad se to dogodi, Glenelg na zemlji slavljem će upriličiti to kozmičko povezivanje.

Zašto je NASA dolinu na Marsu nazvala Glenelg, pitate se? Djelomično zato što se radi o palindromu (riječi ili nizu riječi koje imaju isto značenje kad se čitaju normalno i unazad) i zbog toga što su geološki oblici u toj dolini na Marsu dobili imena povezana s Yellowknifeom u sjevernoj Kanadi, gdje jedna geološgka struktura nosi isto ime.

Stanovnici Glenelga u Škotskoj proslavu će nazvati 'Svemir, zvijezde i Mars', a upriličit će je 20. listopada, po dolasku rovera u dolinu na Marsu. Na proslavi će biti i Bonnie Dunbar, američko-škotska astronautica.

'To se ne događa svaki dan. priređujemo zabavu kako bismo obilježili taj događaj i planiramo da Bonnie Dunbar otkrije astronomski tematiziranu skulpturu s natpisom 'spareni s Marsom'', rekla je Emma MacLea, seoska dužnosnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook