Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tekuća voda

NASA: Curiosity je pronašao dokaze da je Marsom tekao potok!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in rover Curiosity pronašao je čvrsti dokaz da je na Marsu nekada tekla voda.

O vodi na Marsu govorilo se i ranije, a dokazi koje je sada pronašao NASA-in rover prvi su ove vrste. Znanstvenici proučavaju fotografije kamenja zacementiranog u sloju konglomeratske stijene. Veličina i oblik kamenja tragovi su koji otkrivaju da je na mjestu koje trenutno istražuje Curiosity nekada tekao potok, objavila je NASA.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

>> Novo otkriće: Curiosity pronašao 'Jakea' na Marsu!

'S obzirom na veličinu šljunka koje je nosila možemo reći da se voda kretala oko metar po sekundi, s dubinom negdje između gležnja i kukova', izjavio je znantveni istražitelj u misiji Curiosity William Dietrich sa sveučilišta u Kaliforniji. 'O kanalima na Marsu s nekoliko teza i tokovima napisano je dosta radova. Ovo sada je prvi puta da zapravo gledamo šljunak kojeg je prenosila voda na Marsu. Ovo je prijelaz između nagađanja o potoku na njegovo promatranje', dodao je Dietrich.

Nalazište leži između sjevernog ruba kratera Gale i podnožja planine Sharp koja se nalazi unutar kratera. Obilje kanala sugerira da je voda tekla u kontinuitetu ili u navratima tijekom dugog perioda, a ne samo jednom ili na nekoliko godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene