Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezovito

FOTO Ovo su gradovi u kojima stanuju samo - duhovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ovim mjestima nikako se ne biste voljeli zateći sami. Duhovi prošlosti vrebaju na svakom koraku.

Razoreni, napušteni gradovi obično se vezuju uz neku daleku povijest, poput Pompeja ili Machu Piccua. No, mnogi od njih pripadaju tek nedavnoj prošlosti, 19. i 20. stoljeću. Ovo su najpoznatiji 'gradovi duhovi' na svijetu.

PRIPYAT, UKRAJINA

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEZIVO SVJEDOČANSTVO 'Pustoš koja ovdje vlada je zastrašujuća, no nije kriva priroda, krivi su ljudi' Slika nije dostupna Biser Mediterana Nakon više od 40 godina napušteni grad mogao bi ponovno biti otvoren



Kada je 26. travnja 1986. došlo do katastrofe u Černobilu, radioaktivni materijal brzo je stigao do Pripyata, grada u kojem su živjeli znanstvenici i radnici zaposleni u nuklearki. Trebalo je 36 sati prije nego li je 49 tisuća stanovnika evakuirano.
Pripyat je i danas, 30 godina od katastrofe, grad duhova. Razina radijacije spustila se toliko da se može doći u kratki posjet, ali stručnjaci procjenjuju da će proći još nekoliko stoljeća prije
nego li se u Pripyatu bude moglo sigurno živjeti.

ORADOUR-SUR-GLANE, FRANCUSKA



U tom se mjestu, 10. lipnja 1944. dogodio jedan od najkrvavijih događaja u Francuskoj tijekom II svjetskog rata kada su nacisti ubili 642 stanovnika i spalili gotovo sve. Predsjednik Charles de Gaulle naredio je da mjesto ostane takvo kakvo je, u spomen na ubijene žrtve. U njemu se nalazi tek muzej.

VIDEO Pogledajte razglednicu iz grada duhova 28 godina nakon katastrofe

OTOK HASHIMA, JAPAN


Hashima, poznat kao i 'Vojni brod', napušten je otok 15 kilometara od Nagasakija. Davnih dana bilo je to jedno od najnaseljenijih mjesta na planeti, kada je Mitsubishi na njemu započeo eksploataciju ugljena s dna mora. Na 64 tisuće kvadratnih metara živjelo je 5200 stanovnika. Kada je rudnik zatvoren 1974. svi su otišli. Danas je Hashima jedna velika ruševina betonskih blokova, opasana zidinama koje su otok trebale štititi od vjetrova.Na otoku je sniman 'Skyfall' iz serijala James Bond.



VAROSHA, CIPAR



Ranih 70-tih plaže Varoshe bile su popularne među milijunašima s Mediterana. Dolazile su zvijezde poput Elizabeth taylor i Brigitte Bardot. Sve se promijenilo kada je u kolovozu 1074. Turska okupirala sjeverni dio otoka, a 15 tisuća stanovnika pobjeglo je iz Varoshe. Nikada se nisu vratili. Nekada turistički raj danas je poput sablasne vremenske kapsule - automobili iz 70-tih još su parkirani na ulicama, a drveće je probilo podove nekada elitnih hotela. Turska i Grčka dogovaraju moguću obnovu no za nju bi trebalo čak 12 milijarda dolara (oko 85 milijardi kuna).

BODIE, KALIFORNIJA



Mjesto je naseljeno 1876. kada su u obližnjim brdima otkriveni zlato i srebro. Posljednji stanovnici napustili su Bodie tijekom 40-tih godina prošlog stoljeća. Oko 200 ruševnih objekata među kojima je i metodistička crkva danas su samo atrakcija za rijetke turiste.

FORDLANDIA, BRAZIL



Fordlandia je ime dobila po poznatom proizvođaču automobila Henryju Fordu koji je tamo 1927. počeo proizvoditi sirovinu za gume. Premda je u gradu uložio 20 milijuna dolara, proizvodnja je u konačnici propala, a radnici iz Amerike vratili su se doma. Ford nikada nije posjetio Fordlandiu, a 1945. prodao ju je brazilskoj državi za peni. Veći dio napuštenog grada s vremenom je progutala prašuma, a ostalo je tek nekoliko objekata, piše History.com.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene