Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgoj djevojčica različit je od odgoja dječaka. Evo što kaže psihoterapeutkinja koja je odgojila tri sina.


Abby Rodman je psihoterapeutkinja i majka trojice sinova. Ona je ujedno i autorica knjiga te je u jednoj od njih opisala i svoje iskustvo odgoja sinova.

Vezani članci Zlostavljanje, ilustracija Šokantan zločin u Splitu: Majka iz pakla silovala vlastitog sina, osuđena je na nepunih pet godina zatvora Slika nije dostupna Majka pokušala prekinuti tučnjavu sinova pa teško stradala

'Imam tri sina i nijednu kćer. Kad su dječaci bili manji često bi me ljudi pitali hoću pokušavati dobiti djevojčicu. To me izluđivalo. Neki su ostali začuđeni kad sam im rekla da više nemam namjeru rađati. Komentari su bili različiti, nekad sam šutjela, nekad se agresivno branila', kaže Abby.

S godinama je spoznala sve ljepote odgoja sinova i donosi sedam stvari koje majka svakog dječaka mora znati.

1. Vi ste njihova prva ljubav

Vi ćete se zaljubiti u svoje sinove i oni će se zaljubiti u vas, u najzdravije smislu mogućem. Moja sestra koja je majka djevojčica bila je ljubomorna kad bi meni moji dečki nosili cvijeće ili češljali kosu. Oni nauče kako da vole žene i kako da budu voljeni.

2. Vi ste njihov prototip žene

Jeste li ih naučili poštovanju i dobroti? Nikada nije kasno da im pokažete da želite da vas se lijepo tretira. Dječaci koji imaju jake majke s visokim samopouzdanjem tražit će slične partnerice u budućnosti.

Zbogom tradicijo: 7 pravila za odgoj sinova!

3. Kajat ćete se

Ja puno vičem. Nije velika razlika u godinama između mojih sinova. Oni su imali puno energije, a ja malo strpljenja. Voljela bih da sam bila staloženija i da sam manje vikala.

4. Možda ćete razmišljati o kćeri

Kako bi izgledala? Kako bi se ponašala? Trava je uvijek zelenija na drugoj strani, zar ne? Možda će biti trenutaka u kojima ćete vidjeti neku djevojčicu i pomisliti da ste baš i vi mogli imati jednu. Ne brinite, taj osjećaj brzo prođe.

5. Nećete doživljavati ženske drame

Zahvalna sam što se ne moram baviti dramama koje donosi odgoj kćeri. Suze, promjene raspoloženja i sve ono što majke dječaka uspijevaju izbjeći. I dečki imaju probleme u tinejdžerskim godinama, ali su oni puno manji i blaži od problema djevojčica.

6. Oni su na neki način sigurniji

Moj dvadesetogodišnji sin je stopirao do grada, mislite da bih pustila kćer da ide sama sa strancem do grada?Naravno, dečki imaju druge probleme i također mogu postati nečijim žrtvama, ali manje su šanse da će ih napasti ili seksualno uznemiravati. Dakako, i dalje brinem za svoje dečke.

7. Prihvatite izazov

Podizati dobrog čovjeka koji je iskren i pošten, teško je. On mora biti nježan, dobar i mora znati poštovati žene i djecu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook